Εκλογές στην Τουρκία: Τι προσδοκούν και τι φοβούνται οι αγορές από το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής

Καθώς οι απόδημοι Τούρκοι έχουν αρχίσει να ψηφίζουν για το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών που θα αναδείξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε ένοικο του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομία της χώρας – και όχι μόνο.

Τεράστια προβλήματα

Κι αυτό διότι Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου έρχονται από τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις για την οικονομία της Τουρκίας, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα:

  • η λίρα έχει διολισθήσει δραματικά έναντι του δολαρίου (80% την τελευταία 5ετία) και η Κεντρική Τράπεζα έχει… αδειάσει τα θησαυροφυλάκιά της από συνάλλαγμα σε μια απέλπιδα προσπάθεια στήριξης του εθνικού νομίσματος.
  • ο πληθωρισμός, αν και έχει αποκλίμακωθεί σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, εντούτοις «τρέχει» με ρυθμό 43,7%, στραγγαλίζοντας τα νοικοκυριά.
  • και, ταυτόχρονα, ο καταστροφικός σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία προκάλεσε απαιτήσεις τεράστιων ποσών για την ανοικοδόμηση.

Ακλόνητος ο Ερντογάν

Μπροστά σε όλα αυτά, ο Ερντογάν επιμένει ότι, αν επανεκλεγεί πρόεδρος, θα συνεχίσει την ανορθόδοξη πολιτική της περικοπής των επιτοκίων, καθώς θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν τον πληθωρισμό. Το ότι η πολιτική αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει – η λίρα ανέκαμψε μόνο κατά την περίοδο που ο (πρώην) διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας αύξησε τα επιτόκια – δεν φαίνεται να πτοεί τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα του επιτρέψει να αποδείξει ότι τα κατάφερε και πάλι.

Διχασμός στο ΑΚΡ

Βέβαια, σύμφωνα με το Reuters, το κόμμα του, το ΑΚΡ, εμφανίζεται διχασμένο, με μέλη της κυβέρνησης και αξιωματούχους να συζητούν για το αν θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή ρότας και σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να ενισχυθεί το νόμισμα και να ελεγχθεί κάπως ο πληθωρισμός, ο οποίος συνεχίζει να τρέχει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Από την άλλη, άλλα στελέχη του ΑΚΡ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στην τακτική της, η οποία αυξάνει τις εξαγωγές, με ταυτόχρονο αυστηρό έλεγχο στο συνάλλαγμα και τις αγορές χρέους.

Ο «ορθόδοξος» Κεμάλ

Από την πλευρά του, ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται μια πιο «ορθόδοξη» προσέγγιση στην οικονομική πολιτική, με άμεσες και σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια και «πειθαρχία»στις αρχές της ελεύθερης αγοράς, κάτι που ικανοποίησε τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αποχωρούν από την Τουρκία, μπροστά στις εμμονές του Ερντογάν, αλλά και τον έντονο παρεμβατισμό του κράτους στη λειτουργία των αγορών. Ωστόσο, προς το παρόν, ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται ως το αουτσάιντερ των εκλογών, μετά τη νίκη Ερντογάν στον α’ γύρο με 49,5% έναντι 44,9% του υποψηφίου της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Το  κόστος του σεισμού

Πάντως, και οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται μπροστά στο τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, το κόστος της οποίας, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς ξεπερνά ακόμα και τα 100 δισ. δολάρια. Ο Ερντογάν, σε «έκρηξη» λαϊκισμού είχε υποσχεθεί κατοικές σε όλους όσοι έμειναν άστεγοι μέσα σε… χρόνο μηδέν, ωστόσο, οι πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις προεκλογικές υποσχέσεις και αναμένεται – ακόμα και με δωρητές εξωτερικού – να επιβαρύνουν δραματικά την τουρκική οικονομία, η οποία παρά τα προβλήματά της, είχε ελεγχόμενο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ και αξιοπρεπές εμπορικό ισοζύγιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή