Εκνευρισμός και απειλές από την Αγκυρα για την επίσκεψη Πομπέο: «Αν θέλουν να λύσουμε τα θέματα στο μέτωπο, θα το κάνουμε”

Τσελίκ Τουρκία
Turkey's European Union Affairs Minister Omer Celik speaks during an interview with Reuters at the Turkish Embassy in London, Britain, September, 14, 2017. REUTERS/Will Russell

Εντονο εκνευρισμό προκάλεσε την Τουρκία η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, κρίνοντας τουλάχιστον από την αντίδραση του εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ. Ο Τσελίκ έβαλε ευθέως κατά της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, φθάνοντας να εκτοξεύσει ακόμη και πολεμικές απειλές.

«Δεν βοηθούν», είπε, «την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα και οι δηλώσεις υποστήριξης. Αυτό επισκιάζει την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και δημιουργεί μια μη ικανοποιητική κατάσταση ως συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη της πολιτική».

Ο ίδιος δήλωσε πως «την ώρα που η Ελλάδα δηλώνει πως είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές, την ίδια ώρα επισκέπτονται την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό ουσιαστικά δείχνει την ενίσχυση της θέσης της «μη επίλυσης» των Ελληνοκυπρίων. Όπως και οι δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα ουσιαστικά δείχνουν πως τους κατευθύνουν σε λάθος πορεία όσοι κάθονται απέναντι μας. Έτσι η Ελλάδα κάθε φορά προσπαθεί να επιβάλλει πράγματα και όρους»

O Tσελίκ απείλησε με ξεκάθαρο τρόπο την Ελλάδα  λέγοντας  πως «η Τουρκία είναι μια χώρα διαβουλεύσεων.Αν θέλουν να επιλύσουν τα ζητήματα στο τραπέζι θα το λύσουμε εκεί. Αν όμως θέλουν να επιλύσουν τα θέματα στο μέτωπο θα το κάνουμε στο μέτωπο. Αν η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί μόνο την σκληρή δύναμη κι όχι την λεπτή δύναμη της διπλωματίας, τότε και η Τουρκία ξέρει καλά να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της , τη σκληρή της δύναμη».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή