Έκπτωση φόρου έως 40% στους πολίτες που θα προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους

Έκπτωση φόρου που θα αγγίζει το 40%, θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα προβούν σε δαπάνες λειτουργικής αναβάθμισης των κτιρίων τους.

Συγκεκριμένα για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων πραγματοποιήσουν από φέτος εργασίες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κατοικιών ή άλλων κτισμάτων που κατέχουν, από το 2021 έως και το 2024, το 40% των εξόδων που θα καταβάλουν σε κάθε ένα έτος της περιόδου 2020-2022 θα εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος των 4 ετών που έπονται του έτους καταβολής των εξόδων υπό ορισμένους κανόνες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σημαντική προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι τα κτήρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτηρίων. 

Ως ανώτατο όριο δαπανών ορίζονται τα 16.000 ευρώ, και δε θα συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για την προμήθεια των υλικών αλλά μόνο αυτές των εργασιών.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που θα πραγματοποιήσουν δαπάνες ύψους 16.000 ευρώ το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα λαμβάνουν θα ανέρχεται στο 40% του συγκεκριμένου ποσού, δηλαδή στα 6.400 ευρώ, το οποίο θα διαιρείται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα αφαιρείται αναλογικά για κάθε ένα από αυτά. 

Δηλαδή για δαπάνες ύψους 16.000 ευρώ, για το ποσοστό έκπτωσης που είναι 6.400 ευρώ θα αφαιρείται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ποσό ύψους 1.600 ευρώ ετησίως, από τον αναλογούντα φόρο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τονωθεί ο τομέας της οικοδομής, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα στα χρόνια της κρίσης. Η οικοδομή αντιστοιχούσε στο 12% του ΑΕΠ και με την κρίση κατακρημνίστηκε.

Από το newsroom του economico με πληροφορίες από τη naftemporiki

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ