Εκρηκτικές αυξήσεις τιμών μέσα στον Σεπτέμβριο – Στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με 500 εκατ. ευρώ

Ποιά νέα μέτρα συζητά η κυβέρνηση για την ακρίβεια

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι  εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών, με τη στήριξη ορισμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ωστόσο, το φαινόμενο θα διαρκέσει περισσότερο από όσο αρχικά προβλεπόταν. Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος  Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μεγάλες αυξήσεις τιμών μέσα στον Σεπτέμβριο. Με το ελαιόλαδο, δηλαδή ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής, αλλά και διάφορα άλλα βρώσιμα έλαια, όπως επίσης και τα λαχανικά και το αρνίσιο κρέας να καταγράφουν τον μήνα που μας πέρασε διψήφια ποσοστά αύξησης. Ταυτόχρονα, τα είδη διατροφής αποσπούν το 35,9% του εισοδήματος το οποίο δαπανούν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα φτωχά νοικοκυριά της Ελλάδας.

  • Αυτή την φορά μάλιστα, οι ανατιμήσεις δεν έφθασαν απλώς τα διψήφια ποσοστά όπως συνέβη τον Αύγουστο, αλλά παρατηρήθηκαν αυξήσεις που να ξεπερνούν ακόμη και το 100% όπως συνέβη εν προκειμένω με την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία υπερδιπλασιάστηκε μέσα έναν χρόνο, καθώς μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2020 και του φετινού Σεπτεμβρίου  αυξήθηκε κατά 108%.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν μια γενικότερη έκρηξη τιμών τον Σεπτέμβριο, η οποία είναι περισσότερο αισθητή σε αγαθά όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, Ξεχωρίζουν ανάμεσα στα άλλα, οι ανατιμήσεις κατά 108% στο φυσικό αέριο, κατά 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης,  κατά 18,4% στο ελαιόλαδο, κατά 21,1% στα λαχανικά, και κατά 17,5% σε αρνί και κατσίκι.

Σε επιμέρους αγαθά και υπηρεσίες ξεχωρίζουν επίσης οι ανατιμήσεις στις αεροπορικές μεταφορές επιβατών κατά 20,9%, σε καύσιμα και λιπαντικά (+18,1%), σε Άλλα βρώσιμα έλαια (+14,0) Οι ανατιμησεις αυτές αποτελούν συνέχεια της αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε και το αμέσως προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον και οι τιμές στα καύσιμα κίνησης έχουν εκτοξευτεί με μέση πανελλαδική τιμή (8/10): 1,726 ευρώ/λίτρο στην αμόλυβδη και 1,456 ευρώ/λίτρο το ντίζελ, από 1,423 και 1,133 ευρώ/λίτρο, αντίστοιχα, στις 8/10/2020. Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 21,3% και του ντίζελ κατά 28,5%.

Αποτέλεσμα των ανατιμήσεων ήταν ο τιμάριθμος να διαμορφωθεί  τον Σεπτέμβριο στο 2,2%, έναντι αρνητικού προσήμου (-2%) που είχε καταγράψει στη σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2020 με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο 2021, ο τιμάριθμος παρουσίασε στην χώρα μας αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Τι περιλαμβάνει η επιδότηση ρεύμα

Την ίδια ώρα, διπλασιασμό της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα για τις πρώτες καταναλώσεις 300 kWh το μήνα αλλά και ενίσχυση στα 24 ευρώ το μήνα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ύψος της επιδότησης στη Μεγαβατώρα ανέρχεται στα 60 ευρώ από 30 ευρώ, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα έχει έκπτωση το μήνα για κατανάλωση 300 kWh 18 ευρώ έναντι 9 ευρώ το μήνα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες η κυβέρνηση έχει προβλέψει η επιδότηση για τον μήνα Σεπτέμβριο να είναι στο ύψος των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή η έκπτωση θα είναι στα 9 ευρώ το μήνα. Για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο η επιδότηση θα είναι στα 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι 18 ευρώ κάθε μήνα από τους τρεις προαναφερόμενους.

Επιπλέον εκπτώσεις από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Πειρβάλλοντος θα προχωρήσει για τους πελάτες της σε επιπλέον εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από τις 300 έως τις 600 kWh. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι ζήτησε ανάλογη εμπορική πολιτική και από τους ιδιώτες παρόχους με πολλούς εξ αυτών να ανταποκρίνονται.

Μεγαλύτερη επιδότηση από την πολιτεία θα λάβουν οι δικαιούχοι του ΚΟΤ. Το ύψος της επιδότησης θα ανέλθει στα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και συνεπώς η έκπτωση στον μηνιαίο λογαριασμό θα ανέλθει στα 24 ευρώ.

Ο υπουργός ΠΕΝ έκανε γνωστό ότι με τις απευθείας επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας τα νοικοκυριά θα έχουν μία επιβάρυνση της τάξης των 2 με 3 ευρώ το μήνα. Ουσιαστικά περιορίζονται οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση.

Πέραν αυτών ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παρέχει έκπτωση 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ θα συνεργαστεί και με τους παρόχους φυσικού αερίου ώστε με τη σειρά τους να περάσουν την έκπτωση στους τελικούς καταναλωτές.

Με πιο απλά λόγια η ΔΕΠΑ Εμπορίας (χονδρεμπορική) θα παράσχει έκπτωση 15% στους πελάτες της (ηλεκτροπαραγωγούς και προμηθευτές της λιανικής φυσικού αερίου). Με τη σειρά τους οι πάροχοι θα περάσουν τις αντίστοιχες εκπτώσεις στους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πόροι για τις επιδοτήσεις της πολιτείας θα προέλθουν από τις δημοπρασίες των ρύπων. Στο ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διατεθούν 400 εκ. ευρώ έναντι 150 εκ. ευρώ, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Από τα 400 εκ. πάνω από 300 εκ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τις απευθείας επιδοτήσεις των νοικοκυριών.

Πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης

Περισσότεροι από 1.000.000 νοικοκυριά θα λάβουν στήριξη με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο επίδομα θέρμανσης, καθώς αυξάνεται το κονδύλι σε 168 εκατ. Ευρώ και διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59% και η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Σχετικά με α εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται  από τα 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ. Σε περίπτωση οικογένειας το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης η ενεργειακή κρίση είναι για την Ελλάδα μια ακόμη εξωγενής κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση μετά την πανδημική, την κλιματική, τη μεταναστευτική και την κρίση επιθετικότητας της Τουρκίας.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή

Exit mobile version