Εκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι αγοραπωλησίες μπορεί να σπάσουν το φράγμα των 100.000 κάτι που έχει να καταγραφεί από το 2010.

έκρηξη μεταβιβάσεων

Mε μια σειρά από κρίσιμες  παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, αναμένεται έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέτος.

Ευκαιρίες στους υποψήφιους αγοραστές 

Ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών, η απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για ένα τρίμηνο, αλλά και η διατήρηση σε ισχύ των σημερινών (και κατά κανόνα χαμηλότερων) αντικειμενικών αξιών δίνουν την ευκαιρία στους υποψήφιους αγοραστές αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για δωρεές ή γονικές παροχές ακινήτων να σπεύσουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Οι γονικές παροχές, ύστερα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις της διετίας 2010-2011 όταν και καταγράφηκαν 116 χιλιάδες και 65 χιλιάδες μεταβιβάσεις αντίστοιχα, περιορίστηκαν δραματικά με αποτέλεσμα κάθε χρόνο, οι γονείς να μεταβιβάζουν στα παιδιά τους όχι περισσότερα από 25-35.000 ακίνητα.

Στα επίπεδα του 2011 τα ακίνητα που θα αλλάξουν χέρια 

Φέτος όμως, εκτιμάται ότι τα ακίνητα που θα αλλάξουν χέρια με γονική παροχή μπορεί να ανέλθουν και πάλι στα επίπεδα του 2011. Όσο για τις αγοραπωλησίες, αναμένεται ότι φέτος μπορούν να σπάσουν το φράγμα των 100.000 κάτι που έχει να καταγραφεί επίσης από το 2010.

Η αύξηση του αφορολογήτου για τις γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου, είναι ένας από τους λόγους που αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων στα τέκνα χωρίς όμως να είναι ο μοναδικός.

Άλλωστε, και με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν επιβαλλόταν φόρος για γονικές παροχές έως 150.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που το τέκνο αποκτούσε κύρια κατοικία μέσω της γονικής παροχής, το αφορολόγητο μπορούσε να είναι ακόμη και διπλάσιο (σ.σ αν το παιδί είναι παντρεμένο με δύο παιδιά είχε και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αφορολόγητο 300.000 ευρώ για να αποδεχτεί δωρεά ακινήτου από τον γονιό του).

Οι δύο ακόμα παράγοντες που ευνοούν τις μεταβιβάσεις 

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι παράγοντες που ευνοούν τις μεταβιβάσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους;

1.Σε μια γονική παροχή, εκτός από τον φόρο επιβάλλονται και τα έξοδα μεταβίβασης. Τα συμβολαιογραφικά, το κόστος του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογίου μαζί με τα αντίγραφα συμβολαίων και τα λοιπά έξοδα, μπορεί να φτάσουν να αντιστοιχούν ακόμη και στο 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό το ποσοστό, θα παραμείνει αμετάβλητο και μετά την 1/1/2022.

Έτσι, σε περιοχές όπου η αντικειμενική αξία θα αυξηθεί κατά 20-30% ή και ακόμη περισσότερο, μαζί με τις αντικειμενικές αξίες θα ακριβύνει και το κόστος της γονικής παροχής. Ειδικά για δωρεές ακινήτων μεγάλης αξίας, το πρόσθετο κόστος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Ένα ακίνητο με σημερινή αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ θα μεταβιβαστεί στο παιδί κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους με κόστος 4880 ευρώ. Αν από την 1/1/2022, αν η αντικειμενική αξία αυξηθεί στα 330.000 ευρώ, τότε και το κόστος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα 6450 ευρώ.

2. Η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, θα είναι υποχρεωτική από την 1/1/2022 καθώς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Η έκδοσή της μπορεί να ανεβάσει το κόστος μεταβίβασης ακόμη και κατά 1000 ευρώ. Προφανώς, κάποια στιγμή στο μέλλον, ο ιδιοκτήτης θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση. Ωστόσο, είναι διαφορετικό αυτό να γίνει «εδώ και τώρα» και διαφορετικό να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον όταν και θα κριθεί απαραίτητο για να προχωρήσει μια πράξη επί του ακινήτου.

Ο ρόλος της αναστολής του ΦΠΑ

Αντίστοιχοι με τις γονικές παροχές είναι οι λόγοι «επίσπευσης» της απόφασης και όσον αφορά στις αγοραπωλησίες. Εκεί, εκτός από την αύξηση των εξόδων μεταβίβασης -που μπορεί να είναι και περισσότερα καθώς αν και δεν είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου δεν είναι λίγοι αυτοί που εξακολουθούν να ζητούν νομική βοήθεια για τον έλεγχο των τίτλων- η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιφέρει από τις αρχές του χρόνο και αύξηση του φόρου. Λόγω της αναστολής του ΦΠΑ, στις περισσότερες μεταβιβάσεις επιβάλλεται ο φόρος του 3% επί της αντικειμενικής αξίας ακινήτου ο οποίος είναι προφανές ότι θα είναι μεγαλύτερος από τις αρχές του χρόνου.

Ο παράγων που “στρώνει το χαλί”

Υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που «στρώνει το χαλί» στους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων και αυτός είναι η εξαγγελία για την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.

Με δεδομένη την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο υποψήφιος αγοραστής ακινήτων για επενδυτικούς λόγους, θα λάμβανε σοβαρά υπόψη τον παράγοντα «φόρος περιουσίας» ο οποίος κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

Από τη στιγμή όμως που έχει καταστεί σαφές ότι από την 1/1/2022 φόρος περιουσίας δεν θα υπάρχει και ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο, τότε ο φόβος για την επιβάρυνση από την συσσώρευση ακινήτων εκλείπει.

Όπως εκλείπει και ο παράγοντας «εισφορά αλληλεγγύης» ο οποίος μειώνει την καθαρή απόδοση για όσους αντιμετωπίζουν την αγορά ενός ακινήτου ως επένδυση και όχι ως κίνηση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.

Καμία δημοσίευση για προβολή