ΕΚΤ: Όλο και πιο κοντά στην πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Όλο και πιο κοντά στην πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) φάνηκαν περισσότερο σίγουροι στην τελευταία τους συνεδρίαση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της τράπεζας από τις 6-7 Μαρτίου.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα για τέταρτη διαδοχική φορά τα επιτόκια της στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ άρχισε να θέτει προσεκτικά τις βάσεις για μια μείωση τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι είχε σημειωθεί καλή πρόοδος στην επιβράδυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο.

Κοντά στο στόχο του 2%

Τα μέλη εξέφρασαν αυξημένη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε καλό δρόμο για να υποχωρήσει σταθερά στον στόχο του 2%“, σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ακόμη ότι, αν και θα είναι συνετό “να περιμένουμε τα εισερχόμενα στοιχεία“, η επιχειρηματολογία για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων “ενισχύθηκε”.

Τα στοιχεία που έχουν δει από τότε το φως της δημοσιότητας έδειξαν περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού και συγκράτηση στις μισθολογικές απαιτήσεις, ενώ οι δείκτες ανάπτυξης υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να βρίσκεται στο δρόμο για μία μέτρια ανάκαμψη. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 11 Απριλίου και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να κρατήσουν και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια. Οι αναλυτές περιμένουν η πρώτη μείωση των επιτοκίων να γίνει τον Ιούνιο.

Η μείωση του πληθωρισμού

Υπενθυμίζεται ότι όπως έκανε γνωστό η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έπεσε στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο στην ευρωζώνη από το 2,6%, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος. Παρομοίως, υποχώρηση παρουσίασαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, με τον λεγόμενο δομικό δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, να επιβραδύνει επίσης περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,9% ετησίως από το 3,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 3%. Στο ίδιο κλίμα, σήμερα έγινε γνωστό ότι και οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν μείωση κατά 1% στη σύγκριση Φεβρουαρίου – Ιανουαρίου, με τον δείκτη να εμφανίζει ετήσια πτώση 8,3%.

Καμία δημοσίευση για προβολή