ΕΚΤ vs Fed: Τη στιγμή που οι ΗΠΑ συσφίγγουν την τραπεζική τους πολιτική, η Λαγκάρντ «απελευθερώνει» τα επιτόκια

Τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα «χορεύει» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το ερώτημα είναι το εξής: Πόσο ακριβό μπορεί να γίνει το χρήμα;

Την απάντηση έδωσαν τόσο ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, όσο και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά τον σεισμό που προκάλεσε το θέμα της Credit Suisse στην Ευρώπη εκεί που όλοι περίμεναν μια συντηρητική γραμμή από την ΕΚΤ, η επικεφαλής της ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με αιτιολογία τον «πόλεμο» κατά του πληθωρισμού.

Και δεν έμεινε εκεί αλλά ξεκαθάρισε ότι τον επόμενο μήνα, τα επιτόκια θα ανέβουν περαιτέρω.

Fed: Αύξηση κατά 0,25%

Την ίδια στιγμή, ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, βλέποντας τις αναταράξεις που προέκυψαν από την Silicon Valley Bank, την Signature Bank και την επικείμενη – αν όχι δεδομένη – κατάρρευση της First Republic προχώρησε σε μια πιο συντηρητική αύξηση των επιτοκίων της Fed στις 25  μονάδες βάσης.

Στο σημείο αυτό βέβαια να σημειώσουμε ότι η πολιτική των δύο κεντρικών τραπεζών δεν είναι όμοια.

Για την ιστορία, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνέχισε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 4,75% με 5%.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε προχωρήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό», ανέφερε η Fed σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη διήμερη συνεδρίασή της.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων, οι 10 από τους 18 αξιωματούχους της Fed αναμένουν μία νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, στο 5,25%.

Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που αναμενόταν καθώς πριν τις εξελίξεις στη Silicon Valley Bank και την Credit Suisse οι αναλυτές περίμεναν ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα αυξάνονταν κατά 50 μονάδες βάσεις 0,50%.

Στο 5,25% προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τα επιτόκια και τον Δεκέμβριο οι αξιωματούχοι της Fed, αλλά στη σημερινή ανακοίνωση έχει απαλειφθεί η φράση ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» θα είναι κατάλληλες. Η φράση αυτή βρισκόταν σε κάθε ανακοινωθέν από τις 16 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων.

Αντίθετα, στο ανακοινωθέν της Τετάρτης τονίζεται ότι «ίσως να είναι κατάλληλη κάποια επιπρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ενδεχομένως στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Μολονότι στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι «υγιές και ανθεκτικό», επισημαίνεται επίσης ότι οι πρόσφατες πιέσεις στις τράπεζες «αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό».

Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Λαγκάρντ: Νέες αυξήσεις επιτοκίων για να πέσει ο πληθωρισμός

Στον αντίποδα, η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ έχει άλλη άποψη για την τιμή του χρήματος.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο της κατά 50 μανάδες βάσης σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού.

«Η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέδριο παρατηρητών της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη (22/3). «Θα το πετύχουμε ακολουθώντας μια στιβαρή στρατηγική που εξαρτάται από τα δεδομένα και ενσωματώνει την ετοιμότητα για δράση, αλλά που δεν προχωρά με συμβιβασμούς γύρω από τον πρωταρχικό μας στόχο», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ βασίστηκε στις παρατηρήσεις που έκανε στους νομοθέτες τη Δευτέρα, υποσχόμενη στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν χρειαστεί, αλλά διατηρώντας επίσης σταθερό το βλέμμα στους κινδύνους για τις τιμές των καταναλωτών, για τους οποίους επιμένει ότι δεν έχουν ακόμη δείξει σημάδια διάλυσης εν μέσω της πρόσφατης αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές.

«Δεν βλέπουμε σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός τείνει προς τα κάτω», είπε. Ενώ «η πτώση των τιμών της ενέργειας αποδυναμώνει μια βασική κινητήρια δύναμη» των εν λόγω πιέσεων, η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι «οι αυξανόμενες πιέσεις στις εγχώριες τιμές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος αυτής της αποπληθωριστικής ώθησης».

Η πρόεδρος επανέλαβε τη διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, ότι αν η «βασική γραμμή» της ΕΚΤ διατηρηθεί, τότε η ΕΚΤ θα έχει «έδαφος να καλύψει» στη νομισματική της πολιτική.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, αν και επικύρωσε την άποψη της κας Λαγκάρντ για τα επιτόκια.

«Θα συμφωνούσα με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε η πρόεδρος – αν η βασική γραμμή διατηρηθεί, οπωσδήποτε υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε», είπε. «Αλλά θα έχουμε πολύ χρόνο μεταξύ τώρα και της απόφασης του Μαΐου για να το εξετάσουμε αυτό».

Το ερώτημα είναι το εξής. Πόσο εύκολα μπορεί να πέσει ο πληθωρισμός με αυτες τις κινησεις της ΕΚΤ. Θα πρέπει να διαχωριστεί σε πληθωρισμό ζήτησης και πληθωρισμό προσφοράς.

Και αυτό είναι δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας…

Καμία δημοσίευση για προβολή