Προετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση της επιδημίας η Ελλάδα. Ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το δέκατο κρούσμα στη χώρα. Αγωνία σε 77 χώρες 

Ενα πέπλο τρόμου απλώνεται μέρα τη μέρα στην παγκόσμια σκηνή λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού, για την οποία, όπως έχει παραδεχθεί δημόσια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η διεθνής επιστημονική κοινότητα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.

Σήμερα το πρωϊ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχουν ληφθεί. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να επισημανθεί με κάθε τρόπο και σε όλους τους χώρους, πέραν της αποφασιστικότητας της πολιτείας να λειτουργήσει προληπτικά, η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή. Ζήτησε επίσης να εξεταστεί αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη ΠΝΠ. Επίσης, θα συνεχιστεί η ενημερωτική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.

Ανακοινώθηκε το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Νωρίτερα το πρωί, είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

  • Το υπουργείο Υγείας, λίγες ώρες μετά από την χθεσινή  επιβεβαίωση του ένατου κρούσματος στη χώρα, αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι υπαρκτός.

Ειδικότερα αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων και η αναστολή μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, αθλητικών κέντρων, κινηματογράφων και μουσείων για σήμερα και αύριο, ενώ μετά την παρέλευση του 48ωρη θα επανεξεταστεί η κατάσταση.

  • Τον συναγερμό προκάλεσε όχι μόνο η αριθμητική, δηλαδή, το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά ένα τα κρούσματα, φτάνοντας τα εννέα, αλλά κυρίως το “ιστορικό” του τελευταίου κρούσματος, το οποίο εκδηλώθηκε σε 66χρονο άνδρα,  ο οποίος νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Ο ασθενής βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του ιού την Κυριακή (01/03). Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομεία Αμαλιάδας από όπου και παραπέμφθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Και μόνο όταν επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωναϊό, μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης γεγονός που έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία, ενώ οδήγησε στην απόφαση για κατ’ οίκον απομόνωση για 14 ημέρες όλων των εργαζόμενων των δύο νοσοκομείων που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

AKOYΣΤΕ:Το νεο podcast του economico: Οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία και η ασύμμετρη απειλή στον Έβρο- Με τους ΄Ελλη Τριανταφύλλου, Αγγελική Σπανού και Θοδωρή Καλούδη

Αγωνία για 14 ημέρες

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, η κατάσταση της υγείας των «επαφών» παρακολουθείται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας με δεδομένο ότι το διάστημα επώασης του νέου κορωναϊού είναι έως 14 ημέρες –στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι 5 έως 7 ημέρες–, που σημαίνει ότι για το διάστημα αυτό υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο εκδήλωσης της νόσου.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αυξηθούν τα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης για το ενδεχόμενο η λοίμωξη από τον νέο κορωαοϊό να έχει ήδη διασπαρεί στην κοινότητα από άτομα που δεν υποψιάστηκαν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό και επομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο αναμένεται να ενεργοποιήσει την εργαστηριακή εξέταση για τον νέο κορωναϊό ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Αλλωστε, από την εξέλιξη της επιδημίας φαίνεται ότι ο ιός σε πολλές χώρες υποανιχνεύεται. Ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε να συμβαίνει αυτό και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι η πιθανότητα αυτή με τα έως τώρα δεδομένα είναι χαμηλή και εξαρτάται πάντα από τα μέτρα που λαμβάνονται.

Η χώρα βρίσκεται προς το παρόν στη “φάση 1”

Οπως εξήγησε ο καθηγητής,  προς το παρόν η χώρα μας βρίσκεται στη φάση 1 της επιδημίας COVID-19, που αφορά την εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων της νόσου, τα οποία σχετίζονται με ταξίδι σε πληττόμενες περιοχές. Ωστόσο, λαμβάνονται ήδη και μέτρα που αφορούν τη δεύτερη φάση της επιδημίας (διασπορά του ιού και συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα), μεταξύ των οποίων είναι και το προσωρινό κλείσιμο σχολείων αλλά και η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για την καθυστέρηση της επιδημίας εντός της χώρας, τουλάχιστον έως ότου υποχωρήσει η γρίπη και βελτιωθεί ο καιρός, και πάντα με την ελπίδα ότι και ο κορωνοϊός θα έχει την ίδια «συμπεριφορά» στις καιρικές συνθήκες με τον «ξάδελφό» του SARS, τα περιστατικά του οποίου μηδενίστηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαβάστε τί συμβαίνει αναλυτικά στις 77 χώρες του πλανήτη που έχουν εντοπιστεί κρούσματα του κοροναϊού

[more]

Στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα,ο αριθμός των νεκρών  ανέρχεται πλέον σε 107 και τα κρούσματα σε 3.089 ενώ μόλις 207 άτομα έχουν αναρρώσει και λάβει εξιτήριο.

Σε μόλις ένα 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέοι θάνατοι και 667 νέα κρούσματα.

Σε 19 περιφέρειες της Ιταλίας έχουν διαγνωστεί κρούσματα και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι 1.346. Εξ αυτών, 295 βρίσκονται σε εντατικές μονάδες θεραπείας. Οι πρώτες τρείς περιφέρειες, τέλος, σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Λομβαρδία, με 1.820, η Εμιλια Ρομάνια με 544 και το Βένετο με 360.

Το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε και επίσημα ότι τα σχολεία και τα πανεπιστημία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 15 Μαρτίου.

Νέες μεταδόσεις έχουν σημειωθεί στις περιφέρειες της Ρώμης, της Σαρδηνίας και στην μικρή περιοχή Μολίζε της κεντρικής Ιταλίας. Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, πάντως, υπογραμμίζει ότι το 50% των κρουσμάτων δεν είναι ανησυχητικά, και θεραπεύονται κατ′ οίκον.

Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μέχρι να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα καραντίνας που έχουν ληφθεί σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας. Περίπου 50.000 Ιταλοί έχουν τεθεί σε καραντίνα σε Λομβαρδία, Βένετο και Εμίλια Ρομάνια.

Η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero  πως ο Πάπας Φραγκίσκος υποβλήθηκε σε έλεγχο για τον COVID-19 και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, ενώ το Βατικανό αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Στη Γαλλία, οι Αρχές έχουν κλείσει περισσότερα από 120 σχολεία και χιλιάδες μαθητές παραμένουν στο σπίτι τους. Χθες, ανακοινώθηκε ότι πέθανε και τέταρτος άνθρωπος στη χώρα εξαιτίας του ιού, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 178.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες πως οι Αρχές θα επιτάξουν όλο το απόθεμα μασκών προσώπου και τη μελλοντική παραγωγή, ώστε να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχει επάρκεια για ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη Βρετανία, όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 51, η κυβέρνηση εκτιμά ότι, στη χειρότερη περίπτωση, μέχρι και το 20% του εργατικού δυναμικού θα αναγκαστεί να λείψει από την εργασία του στο απόγειο μιας πιθανής επιδημίας στη χώρα.

Στη Νότια Κορέα καταγράφηκε την Τρίτη η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τότε που ξέσπασε η επιδημία, καθώς προστέθηκαν 851 νέοι ασθενείς. Τα κρούσματα στην ασιατική χώρα ανέρχονται σε 5.186 και οι νεκροί σε 34, ενώ ο πρόεδρος Μουν Τζάε κήρυξε «πόλεμο» κατά της επιδημίας. Στο Ιράν, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στη Μέση Ανατολή, οι νεκροί από τον COVID-19 αυξήθηκαν στους 77, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος εκτός Κίνας. Τα κρούσματα στο Ιράν έχουν αυξηθεί σε 2.336, ανάμεσα στους οποίους και 23 βουλευτές.

Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα υπερβαίνουν πλέον τα 100, εκ των οποίων τα δύο στη Νέα Υόρκη, και οι νεκροί ανέρχονται σε έξι. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν σημαντικά τους ελέγχους για τον εντοπισμό κρουσμάτων μετά τις αναφορές για σημαντικές καθυστερήσεις και μικρό αριθμό ελέγχων.

Στην Κίνα, όπου ξέσπασε στις αρχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου η επιδημία του COVID-19, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τη Δευτέρα, περιορίστηκαν σε μόλις 125. Βέβαια, οι Κινέζοι που έχουν πεθάνει εξαιτίας της επιδημίας ανέρχονται σε 2.946. Η Κίνα έλαβε δρακόντεια μέτρα μετά την αρχική προσπάθεια να συγκαλύψει την επιδημία, θέτοντας σε καραντίνα περίπου 500 εκατ. ανθρώπους από τα τέλη Ιανουαρίου, στην προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωσή της. Οπως φαίνεται, το κατάφερε, αν και με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Παράλληλα, έδωσε σημαντικό χρονικό περιθώριο σε άλλες χώρες ώστε να προετοιμαστούν. Τώρα, η κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί μήπως επισκέπτες από άλλες χώρες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση της επιδημίας, οπότε ανακοίνωσε πως θα θέτει σε καραντίνα όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από Νότια Κορέα, Ιράν, Ιαπωνία και Ιταλία.

Η εξάπλωση της επιδημίας του COVID-19 σε περισσότερες από 77 χώρες αναγκάζει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να αλλάξουν συνήθειες αιώνων, όπως η χειραψία, το αγκάλιασμα και το φίλημα στο μάγουλο, ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό. Η ασθένεια, αν και έχει σχετικά μικρό ποσοστό θνησιμότητας –περίπου 2,3%– συγκριτικά με άλλους κορωνοϊούς όπως ο SARS και ο MERS, φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική, ενώ πολλές φορές τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα μιας κοινής γρίπης, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό των φορέων. Οι πλέον κοινές συστάσεις που απευθύνουν οι επιστήμονες και οι αξιωματούχοι θεσμικών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι η αποφυγή της χειραψίας, της αγκαλιάς και του φιλιού. Οσο για μια άλλη συνήθεια, το πλύσιμο των χεριών, θεωρείται το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης κατά του COVID-19.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή