Έκτακτη αύξηση των αμυντικών δαπανών, με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα μπεί στο τραπέζι αν το απαιτήσουν οι συνθήκες

Στην έκτακτη αύξηση των αμυντικών δαπανών, πέραν των ποσών που αναφέρονται στον προϋπολογισμό, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, εφόσον τούτο απαιτηθεί από τις γεωπολιτικές συνθήκες στην εύφλεκτη περιοχή μας, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη Τουρκική προκλητικότητα.

Αρμόδιες πηγές, εξέφρασαν την άποψη αυτή υπό καθεστώς ανωνυμίας, δείχνοντας ως πηγή χρηματοδότησης τα πλεονάσματα του 2020 και εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι “δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί“.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει την ομαλότητα στην εξυπηρέτηση των  υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές, ωστόσο οι αμυντικές ανάγκες της χώρας δεν καλύπτονται από τα 500 περίπου εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού που αναφέρονται στους εξοπλισμούς σταθερά τα τελευταία χρόνια (3 δισ. περίπου από τα 3,5 δισ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός πηγαίνουν σε διοικητικά έξοδα και μισθούς του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων).

Όσοι γνωρίζουν τις άμεσες ανάγκες εκσυγχρονισμού και των τριών όπλων, θεωρούν ότι απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση τουλάχιστον 1 δισ ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 5 έτη.

Συνεπώς, υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών, αναμένεται να επισπευστεί το αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων (η κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε – σε πρώτη τουλάχιστον φάση – μονομερείς ενέργειες) και αξιοποίησης των σχετικών ποσών που θα εξοικονομηθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή