Έκτακτη επιχορήγηση στους πληγέντες της Χαλκιδικής - Είχαμε προειδοποιήσει σε 4 γλώσσες, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας (video)

Άμεση αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε πληγέντες, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την θεομηνία ο κ. Πέτσας τόνισε ότι:  «η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει και θα προχωρήσει γρήγορα» διευκρινίζοντας ότι «το ζήτημα με τη χρηματοδότηση θα αντιμετωπιστεί από διαθέσιμα κονδύλια του υπ. Υποδομών και από χρήση του αποθεματικού του προϋπολογισμού».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο σύστημα άμεσης ενημέρωσης μέσω του αριθμού «112» που όπως είπε «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί αν και λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Όπως διευκρίνισε «η ενεργοποίησή του είναι άμεση προτεραιότητα και γι’ αυτό σε συνεννόνηση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί πιλοτική δοκιμή στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερακάκη».

Περισσότερα σε λέξεις

Για το πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι: «απαιτείται η έκδοση υπηρεσιακών σχεδίων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά η εντολή είναι να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν. Η πληροφορία που έχουμε από τους αρμόδιους και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι ότι μπορεί να γίνει σύντομα αλλά δεν θα μπω σε χρονοδιάγραμμα. Θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει άμεσα το σύστημα».

Μιλώντας για την ηλεκτροδότηση είπε ότι πλην της Ποτίδαιας, τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί. Εκεί, διευκρίνισε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «το ζήτημα έχει να κάνει με το δίκτυο υψηλής τάσης. Στην περιοχή μεταβαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ηλεκτροδοτηθεί όλη η περιοχή μέχρι το Σάββατο το αργότερο αλλά θα καταβληθούν προσπάθειες αυτό να συμβεί συντομότερα».

Απαριθμώντας τις ενέργειες της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες αρχικά είπε ότι: «κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στην περιοχή με εντολή Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό να αναθέτει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον συντονισμό των άμεσων ενεργειών. Την ίδια ώρα μέσω του υπ. Υγείας ο πρωθυπουργός είχε ενημέρωση για τα θύματα και την κατάσταση των τραυματιών. Σε έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης θα σταλούν σήμερα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να επισπευθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων ενώ ο στρατός με επικεφαλής τον διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού συνδράμει στην αποκατάσταση δικτύου και υποδομών».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ