Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ Ερντογάν για τη Λιβύη: Διπλωματικός πυρετός στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενα διαρκές μπρα ντε φερ μεταξύ  Ευρώπης και Τουρκίας βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε εξέλιξη, με τις χώρες της Ε.Ε να ζητούν επιτακτικά επίλυση της κρίσης στην περιοχή την ώρα που η Αγκυρα  ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα συζήτησης τις ραγδαίες εξελίξεις που επικρατούν στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, αλλά και την ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης και στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά κα στις εξελίξεις στη Συρία.

Νωρίτερα, η Μέρκελ, είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους να συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Βλέπει Ερντογάν τον Ιανουάριο

Όσο μαίνονται μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ τόσο αυξάνεται η ανησυχία για ένα νέο προσφυγικό ρεύμα. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ κινδυνεύει.

Η καγκελάριος Μέρκελ σχεδιάζει να μεταβεί τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung – αν και εκκρεμεί ακόμη η επίσημη επιβεβαίωση της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως αναμένεται, στο επίκεντρο μιας τέτοιας συνάντησης θα βρεθεί η προσφυγική συμφωνία, την οποία υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία το 2016 για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η προειδοποίηση Τσαβούσογλου

Μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε πως η σύρραξη στη Λιβύη κινδυνεύει να ολισθήσει στο χάος και να μετατραπεί σε μία νέα Συρία, την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει να επιταχύνει τις νομοθετικές διαδικασίες για την αποστολή δυνάμεων στη χώρα της Βορείου Αφρικής.

«Εάν σήμερα η Λιβύη μετατραπεί σε Συρία, τότε θα έλθει και η σειρά κι άλλων χωρών στην περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε εκδήλωση του κυβερνώντος ΑΚΡ.

«Χρειάζεται να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψουμε τη διαίρεση της Λιβύης κι αυτό είναι που κάνουμε ακριβώς. Είναι με τη νόμιμη κυβέρνηση που διαπραγματευόμαστε», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η στρατιωτική και για τη γενικότερη ασφάλεια συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή