«Εκτέλεση» εν ψυχρώ – Πως η κυβέρνηση φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη

 

Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν το 2019 το 85% του συνολικού φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για όσους εμφανίζουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ, για τους οποίους ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει καμία ελάφρυνση αφού τους κατατάσσει στους «προνομιούχους» της μεσαίας τάξης. Αυτοί οι «προνομιούχοι» καλούνται να σηκώσουν το «βάρος» των φορολογικών εσόδων και το 2019.

Ένας αυτοαπασχολούμενος που θα δηλώσει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να ζήσει με 7000 ευρώ (583 ευρώ το μήνα) γιατί: θα πληρώσει 3.300 φόρο εισοδήματος, 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος και περίπου 4.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως έχει δηλώσει ευθαρσώς (αλλά και ξεδιάντροπα) στη Βουλή ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης η επιβάρυνση αυτή της μεσαίας τάξης στις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πολιτική επιλογή. «Δεν κρύβομαι, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2017 και 2018 είναι μεγάλη. Είναι μεγάλη για τους συνεπείς, είναι μεγάλη για τη μεσαία τάξη. Αλλά είναι μια πολιτική επιλογή» είχε πει χαρακτηριστικά. Η επιλογή αυτή συνεχίζεται αδυσώπητη και με τον Προϋπολογισμό του 2019

Στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο μέρος της άλλοτε δυναμικής και αισιόδοξης μεσαίας τάξης παραμένει παγιδευμένο στη συνειδητή πολιτική οικονομικής αποδυνάμωσης και, όπως δείχνουν πολλές έρευνες, φτωχοποιείται ολοένα και περισσότερο, χωρίς σοβαρές ελπίδες να ανακάμψει σύντομα στο μέλλον.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ίσως γιατί δεν τους θεωρεί εκλογικούς πελάτες της. Κατά συνέπεια πιστεύει ότι μπορεί να τους ξεζουμίζει και να εισπράττει από αυτούς πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία μπορούν να προσφέρουν στα δημόσια έσοδα. Πρόκειται για πολιτική ανάλγητη και  εξοντωτική για μια κατηγορία πολιτών που θεωρείται η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.

Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη υψηλότερη θέση ανάμεσα σε 35 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στη φορολογική επιβάρυνση του μέσου έγγαμου εργαζομένου με δύο τέκνα (του φορολογούμενου που αποτελεί την επιτομή της μεσαίας τάξης).

Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι επιβαρύνονται στην Ελλάδα με φόρο που ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 38,3%, τη στιγμή που ο μέσος όρος σε επίπεδο ΟΟΣΑ διαμορφώνεται σε μόλις 26,6%.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή