Έκθεση Πισσαρίδη: Που δίνεται έμφαση και γιατί; Ποιο το βασικότερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας;

Που δίνει έμφαση και γιατί η Έκθεση Πισσαρίδη
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Παρουσιάστηκε  η τελική έκθεση Πισσαρίδη για τον μέσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Ελληνικής οικονομίας: Βασικό αγκάθι στην ανάταση του ΑΕΠ αποτελούν τα χαμηλά παραγωγικά επίπεδα της χώρας, ένα πρόβλημα διαχρονικό για την Ελληνική οικονομία καθώς είμαστε  τελευταίοι  σε παραγωγικότητα στην Ευρωπαϊκή κατάταξη.

Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την δημιουργία καλύτερων εργασιακών συνθηκών.

Ο παράγοντας στον οποίο εστιάζει ιδιαίτερα η έκθεση, είναι πώς θα γίνει η Ελληνική οικονομία εξωστρεφής. Δικαιολογημένα βλέπουμε η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων να έχει μεγαλύτερο βάρος σε αυτή την  οικονομική πρόταση, καθώς αποτελεί το βασικότερο όπλο μας  για την διαμόρφωση υγειών συνθηκών  στην πραγματική οικονομία.

Είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται επενδύσεις και εξαγωγές. Έτσι, θα ανέβουν τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας ενώ παράλληλα θα μεγαλώσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Δείτε ακόμη: Η μεγάλη «κωλοτούμπα» του Ερντογάν: Γιατί θυμήθηκε ξαφνικά την Ευρώπη; – Το φρένο στις κυρώσεις και η «ατζέντα διαλόγου Oruc Reis»

Η έκθεση προβλέπει ότι αν υιοθετηθούν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, έως το 2030 οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 90%, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο 50,5%, από το 37,2% το 2019. Διαφορετικά, αν δεν προωθηθεί το πρόγραμμα δράσεων και συνεχιστεί η πορεία των τελευταίων χρόνων, η ανάπτυξη θα είναι αναιμική.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια εξωστρέφειας: Όσα κίνητρα και αν τους δίνονται για να πραγματοποιήσουν ΑΞΕ ή εξαγωγές  είναι το μικρό μέγεθος τους το οποίο τις δυσκολεύει να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του εξωτερικού. Πόσο μάλλον τώρα, την εποχή της πανδημίας όπου η προτεραιότητα στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών και η αντιστάθμιση του χαμένου τζίρου, εμποδίζει την προσπάθεια διεθνοποίησης.

Μερικά ακόμη σημαντικά σημεία της έκθεσης: Το σχέδιο που παρουσιάστηκε έχει ως στόχο την ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% κατά μέσο όρο για την επόμενη δεκαετία. Βασικοί στόχοι της έκθεσης είναι η συστηματική αύξηση των εισοδημάτων, η ελάφρυνση των πολιτών μέσω της μείωσης  φόρων και εισφορών, η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος, η υλοποίηση επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης

Βερολίνο: Προβληματική η συμπεριφορά της Τουρκίας – Θα τεθεί στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου

Γιορτές σε «bubble» ασφαλείας συστήνει ο Π.Ο.Υ. – Ξεχάστε τα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή