Εκτός ελέγχου η νομισματική κρίση στην Τουρκία: Καταρρέει η λίρα. Με δελτίο οι αγορές καφέ, λαδιού και ζάχαρης. Γιατί ο Ερντογάν διαλύει την τουρκική οικονομία

Οι πολίτες στην Τουρκία τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Στo 65% ο πληθωρισμός

«Απορρίπτω τις πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα μας στη συρρίκνωση και την αποδυνάμωση, που θα καταδικάσουν τον λαό μας σε ανεργία, πείνα και φτώχεια… Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζονται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και με τα επιτόκια. Έχουμε ξεπεράσει κάθε σύγκρουση στην οποία μπήκαμε έντιμα και τηρώντας ισχυρή στάση. Με τη βοήθεια του Αλλάχ και τη στήριξη του έθνους μας, θα βγούμε νικητές από αυτόν τον οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – ένα μήνυμα, που στόχευε στην υπεράσπιση της, παγκοσμίως ανορθόδοξης, νομισματικής πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων εν μέσω πληθωρισμού που καλπάζει με ρυθμό 20%.

Η κατάρρευση της λίρας

Ηταν το ίδιο μήνυμα που έστειλε χθες την τουρκική λίρα σε νέα, ιστορική κατάρρευση και που, πλέον, αναδεικνύει σε όλον τον πλανήτη ένα και μοναδικό ερώτημα: Που στοχεύει ο Ταγίπ Ερντογάν και γιατί παίζει πλέον σε «ρώσικη ρουλέτα» όχι μόνον την λίρα και την τουρκική οικονομία, αλλά και την ίδια την κοινωνική σταθερότητα στην Τουρκία.

Προσώρας, οι συνέπειες δείχνουν δραματικές: Το τουρκικό νόμισμα βυθίστηκε χθες έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, ενώ μόνον την τελευταία εβδομάδα έχει κάνει «βουτιά»  κατά 26%.

Με δελτίο οι αγορές καφέ και λαδιού

Η λίρα είναι το νόμισμα που έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση φέτος σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, και τις συνέπειες τις ζουν ήδη βίαια οι τούρκοι πολίτες. Μετά και την νέα, χθεσινή καθίζηση μπήκε άτυπο δελτίο στις αγορές βασικών ειδών και προϊόντων στις περισσότερες πόλεις της Τουρκίας. Μεγάλα σούπερ μάρκετ ενημέρωσαν  τους καταναλωτές πως μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης, λαδιού με τις σχετικές φωτογραφίες να γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα .

Η υποτίμηση της λίρας προκαλεί αναταραχή και στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών καθώς οι τιμές αλλάζουν πια ανά ώρα, ενώ ο βασικός μισθός στην Τουρκία έχει υποχωρήσει στα 230 δολάρια, πιο κάτω και από τους μισθούς στην Κίνα.

Σε σχέση με το ευρώ, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε επίσης χθες σε νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ,  στο επίπεδο των 13,8815 λιρών, ενώ η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς ανέβηκε  πάνω από το 21%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019.

Δεν παρεμβαίνει η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας – η αξιοπιστία της οποίας έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα λόγω των διαρκών παρεμβάσεων του Ερντογάν- διαμήνυσε  ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στην συναλλαγματική ισοτιμία.
«Μπορούμε να παρέμβουμε μόνο σε συνθήκες ακραίας αστάθειας», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα, παρά την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.

Οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι θα χρειαστούν σύντομα αυξήσεις επιτοκίων έκτακτης ανάγκης, ενώ χθες το βράδυ φούντωσαν και οι φήμες για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σεμίχ Τουμέν, o οποίος απομακρύνθηκε από τον Ερντογάν το περασμένο μήνα επειδή διαφωνούσε με τις μειώσεις επιτοκίων, ζήτησε άμεση επάνοδο σε πολιτικές που θα προστατεύουν την αξία της λίρας. «Αυτό το παράλογο πείραμα, το οποίο δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να σταματήσει άμεσα και πρέπει να επανέλθουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία των Τούρκων», έγραψε στο Twitter.

Γιατί ο Ερντογάν διαλύει την τουρκική οικονομία

Ενώπιον των δραματικών εξελίξεων στην Τουρκία οι εκτιμήσεις που κάνουν οι αναλυτές για τα κίνητρα του Ερντογάν είναι δύο: Η πρώτη είναι πως, οδηγώντας εσκεμμένα την λίρα σε κατάρρευση, επιχειρεί ευθύ εκβιασμό στους πολιτικούς και οικονομικούς εταίρους της Τουρκίας στο εξωτερικό. Και μόνον  το γεγονός ότι οι τράπεζες Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένες στην Τουρκία (κατά σχεδόν 150 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ΕΚΤ) – κάτι που εξηγεί εν μέρει και το ενδιαφέρον του Πέδρο Σάντσεθ να στηρίξει τον Ερντογάν – δείχνει ότι μια οικονομική κατάρρευση της χώρας θα αποτελέσει καίρια απειλή για τη Δύση.

Η δεύτερη εκδοχή είναι πως ο Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι πλέον δεν έχει ελπίδα να κερδίσει τις εκλογές του 2023 επιδιώκει να παραδώσει στους διαδόχους του «καμένη γη». Ετσι ώστε να προκληθεί κοινωνική αναταραχή και να στραφούν οι πολίτες και πάλι στο AKP για να τους σώσει.

Ο,τι από τα δύο κι εάν ισχύει, ή και τα δύο μαζί, το αποτέλεσμα δείχνει ήδη καταστροφικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή