Δραματικές εξελίξεις: Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Παγκόσμια κατακραυγή και εσωτερικές αντιδράσεις

Δραματικές εξελίξεις: Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας

Δραματική τροπή παίρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σθεναρή αντίσταση των δυνάμεων του Κιέβου, καθώς, μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Ρώσος πρόεδρος, κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση και βάζει εκ νέου σε πρώτο πλάνο το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Εκμεταλλευόμενος τις πιέσεις σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ για δημοψηφίσματα προκειμένου οι δύο αυτές περιοχές να ενωθούν με τη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σε διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό, με το οποίο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του προχωρεί σε μερική επιστράτευση επαναλαμβάνοντας ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και πως η Δύση θέλει να καταστρέψει τη χώρα του.

Πυρηνική απειλή

Ο Πούτιν διευκρίνησε ότι η επιστράτευση αφορά στους έφεδρους και ανακοίνωσε ότι όσοι πολίτες καταταγούν, θα έχουν τα προνόμια εκείνων που υπηρετούν με συμβόλαιο στο ρωσικό στρατό. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ό,τι όπλα έχει στη διάθεσή του, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας τις απειλές για χρήση πυρηνικών. «Δεν μπλοφάρω» είπε ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε τους δυτικούς πως εμπλέκονται σε έναν πυρηνικό εκβιασμό.

Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στου ρωσόφωνους στο Ντονμπάς, είπε ότι η Ρωσία θα προστατεύσει την κυριαρχία της και θα στηρίξει τη θέλησή τους να αποφασίσουν… μόνοι τους. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για να γίνουν τα δημοψηφίσματα», είπε ο Πούτιν και κατηγόρησε τη Δύση ότι ο στόχος της «παραμένει να μας αποδυναμώσει και να μας καταστρέψει, και το λένε ανοιχτά».

Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε αμετακίνητος και ουσιαστικά επανέλαβε το απειλητικό του μήνυμα προς τη Δύση, δηλώνοντας ότι ότι η χώρα του δεν πρόκειται να απολέσει την κυριαρχία της και δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμό και εκφοβισμό», αλλά και επαινόντας τον ρωσικό στρατό που, όπως είπε, αγωνίζεται για να σώσει ανθρώπους στην περιοχή του Ντονμπάς.

Πανικός και διαδηλώσεις

Η εντολή Πούτιν για μερική επιστράτευση προκάλεσε κατ’ αρχάς πανικό στο εσωτερικό της Ρωσίας, με χιλιάδες άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας να σπεύδουν να διασφαλίσουν εισιτήρια διαφυγής από τη χώρα, προκειμένου να αποφύγουν να ντυθούν στο χακί και να σταλούν στα μέτωπα της Ουκρανίας. Η τάση φυγής μεταξύ των νεαρών Ρώσων είναι τόσο έντονη που η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις αεροπορικές εταιρείες να μην εκδίδουν πλέον εισιτήρια για άνδρες που βρίσκονται σε ηλικία επιστράτευσης, παρά μόνο μετά από άδεια του υπουργείου Άμυνας.

Ταυτόχρονα, σε μια πρώτη μαζική αντίδραση εντός Ρωσίας, ήδη εκδηλώνονται διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης σε διάφορα σημεία της τεράστιας χώρας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ότι η εντολή αφορά περιορισμένο αριθμό ανδρών, κυρίως, δε, άτομα που έχουν ήδη επαγγελματική στρατιωτική εμπειρία, κάνοντας λόγο για περίπου 300.000 εφέδρους. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις και οι αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι συλληφθέντες θα επιστρατευθούν εκτός σειράς.

Σφοδρές αντιδράσεις στη Δύση

Η ακραία ρητορική του Πούτιν και η ανοιχτή απειλή για χρήση πυρηνικών προκάλεσε έντονες παγκόσμιες αντιδράσεις, με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ, να αναφέρει ότι «η ανακοίνωση του Πούτιν για ψευδή δημοψηφίσματα, μερική στρατιωτική κινητοποίηση και πυρηνικό εκβιασμό είναι μια σοβαρή κλιμάκωση. Η απειλή με πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για όλους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες. Η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σε κίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι οι κινήσεις του Πούτιν δείχνουν «ότι ο πόλεμος δεν οδεύει σύμφωνα με τα σχέδιά του» και είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος έκανε «έναν λάθος, σε μεγάλο βαθμό, υπολογισμό», προσθέτοντας για τις απειλές περί χρήσης πυρηνικών ότι «πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική. Δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

«Πράξη απελπισίας»

Επίσης, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπογράμμισε ότι «η ανακοίνωση ψευδοδημοψηφισμάτων», προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο και με τις τελευταίες ανακοινώσεις ο Πούτιν τα κάνει όλα πολύ χειρότερα. Είναι μια πράξη απελπισίας» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει καμία δικαιολογία για αυτό που σκοπεύει να κάνει η Ρωσία, δηλαδή να χρησιμοποιήσει βία προκειμένου να κατακτήσει τη χώρα του γείτονά της ή τμήματα της επικράτειάς της».

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παίρνουν σοβαρά» την απειλή Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων, σημειώνοντας ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», εάν το κάνει πράξη. «Πρόκειται για μία ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους μίας πυρηνικής δύναμης», δήλωσε ο Κέρμπι, επισημαίνοντας ότι «παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε την στρατηγική τους διάταξη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την δική μας αν υπάρξει ανάγκη. Αυτήν την στιγμή τίποτε δεν υπαγορεύει ότι υπάρχει ανάγκη».

Μπάιντεν: Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, δεν πρέπει καν να διεξαχθεί», τονίζοντας ότι «ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χαράξουν αυστηρά μέτρα ελέγχου όπλων» και επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία εξαπολύει ανεύθυνες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. «Δεν θα παρακολουθήσουμε παθητικά την ιστορία, θα γράψουμε ιστορία. Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό, για εμάς, για το μέλλον, για την ανθρωπότητα», είπε ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Ρώσου ομόλογού του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισέβαλε στη γείτονά του και προσπάθησε να διαγράψει το κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη. Η Ρωσία παραβίασε ξεδιάντροπα τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία δείχνει ότι δεν υφίσταται ο σεβασμός στο δικαίωμα των Ουκρανών να υπάρχουν ως αυτόνομο έθνος».

Ενδιαφέρον έχει ότι το Πεκίνο υποδέχθηκε με ψυχρότητα την ανακοίνωση Πούτιν για μερική επιστράτευση, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να μπουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες περί της ασφάλειας καθενός από τα εμπλεκόμενη μέρη.

Καμία δημοσίευση για προβολή