Εκτός ελέγχου ο Τσαβούσογλου, δεν… εμπιστεύεται την Ελλάδα, ισχυρίζεται ότι «δυσφημούν την Τουρκία»

Το αφήγημα ότι η Ελλάδα παρουσιάζει… δύο πρόσωπα έναντι της Τουρκίας και ότι ευθύνεται για την έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς Άγκυρας, χρησιμοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ήτοι, την ακραία επιθετική ρητορική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα η χώρα του.

«Δεν είναι αξιόπιστοι»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία πρέπει να προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προστατεύοντας παράλληλα τα δικά της συμφέροντα», υποστήριξε ότι θα «κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν επιτρέψαμε σε κανένα πλοίο να μπει στα όρια της, προστατεύουμε και φυλάμε αυτά τα μέρη» και προσέθεσε ότι «είναι δικαίωμα και καθήκον μας» να συνεχιστούν οι σεισμικές έρευνε στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο που διαρκούν χρόνια. Είπαμε στην Ελλάδα, “ελα να λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο”, ενώ φιλοξενήσαμε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Μαρτίου, κι ενώ είπε ο ίδιος, “ας μην εμπλέκουμε τρίτες χώρες”, ωστόσο, υιοθέτησε πολιτικές απέναντί ​​μας, ειδικά στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της ΕΕ καισε όλο τον κόσμο. Δεν είναι αξιόπιστοι, δεν είναι ειλικρινείς».

Στο ίδιο μοτίβο, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «σε βλέπουν, σε αγκαλιάζουν και λένε “είμαστε φίλοι, είμαστε φίλοι, είμαστε γείτονες”. Μπαίνουμε στην επίσημη συνάντηση, δυσφημούν την Τουρκία χωρίς να μιλήσουν. Έχουμε δει την ανειλικρίνειά τους σε κάθε περιβάλλον, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε τραπέζι Είναι επίσης επιδέξιοι στο να περιγράφουν κάθε δυσάρεστη κατάσταση σαν να ήταν η σωστή».

Εμμονή με τα νησιά

Και μπαίνοντας στο «ζουμί» των τουρκικών αιτιάσεων, επισήμανε ότι «όταν αρχίσαμε να λέμε στον κόσμο ότι τα αποστρατικοποιημένα νησιά είναι οπλισμένα και ότι η σωστή θέση της Τουρκίας σε άλλα θέματα, στην επιστολή που γράψαμε στον ΟΗΕ, έκαναν φασαρία. Οι συμφωνίες είναι εκεί, δεν μπορείς να οπλίσεις αυτό το νησί, όταν το κάνεις, σπας τη συμφωνία. Μίλα σε εμάς. Μην πηγαίνεις δεξιά και αριστερά και μην συκοφαντείς. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν πρέπει να μιλάμε, δεν πρέπει να πληγώνουμε την Ελλάδα».

Ο Τσαβούσογλου, κλείνοντας σε απειλητικό τόνο υποστήριξε ότι «σχεδόν θα πουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο. Αλλά η Ελλάδα είναι το πιόνι κάποιου άλλου. Πάντα προσπαθεί να μας προκαλέσει. Το θυμίζουμε συνεχώς. Το ίδιο έχει κάνει στο παρελθόν, κοστίζει. Στην Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζουν καλύτερα. Η φιλία της Τουρκίας είναι αρχαία, η εχθρότητά της είναι σκληρή».

Απειλών συνέχεια

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αποδεικνύοντας τον εκνευρισμό που επικρατεί στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη στο Ελιζέ, επανέλαβε σε απειλητικό τόνο ότι «κάνουμε μεγάλη υπομονή. Όμως παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες μας δυστυχώς η γειτονική μας Ελλάδα με κάποιες προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις συνεχίζει να αυξάνει την ένταση, και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε αυτό».

Μάλιστα, ο Ακάρ είπε ότι «ακολουθείται μια πραγματικά διπρόσωπη πολιτική. Υπάρχει μια υποκριτική πολιτική. Αφενός επιμένουμε στο διάλογο, κάνουν πως το αντιλαμβάνονται και πάνε να απαντήσουν, όμως από την άλλη μόλις μείνουν μόνοι συνεχίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία, βασισμένοι σε ψέματα και άρνηση, κάθε φορά που μιλάνε με τρίτες χώρες. Στα σπίτια τους δεν έχουν καθρέφτη; Ας κοιτάξουν τον καθρέφτη! Κάποτε οι άνθρωποι κοιτάζουν τον καθρέφτη και βλέπουν την αλήθεια. Και ίσως ντραπούν! Ίσως ντραπούν! Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διπρόσωπη στάση τέτοια υποκρισία».

Από την πλευρά τους, τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» (άφιξη στην Ελλάδα των δύο πρώτων αναβαθμισμένων F-16 Viper, συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη), φαίνεται ότι μπαίνουν και αυτά στο παιχνίδι των απειλών κατά της Ελλάδας, με την εφημερίδα Milliyet να κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό τους για «κονβόι προσφύγων» αναφερόμενη σε γκρουπ στο Telegram και στο Facebook, τα οποία παρακολουθούν περίπου 70.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, στα οποία ετοιμάζονται ομάδες από 50 άτομα η κάθε μια για να ξεκινήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή