Τετ α τετ Τραμπ Ερντογάν, εκτάκτως, πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Η συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν ήταν «κλειστή» και εκτός προγράμματος, με τις πρώτες εικόνες να δείχνουν τους δυο προέδρους καθισμένους σε λευκές πολυθρόνες, χωρίς καν τις σημαίες των δυο χωρών, όπως συνηθίζεται, πίσω τους και με έναν μεταφραστή ανάμεσά τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειχνε μάλλον συνοφρυωμένος, σε αντίθεση με τον Τούρκο ομόλογό του. Η συνάντηση κράτησε μόλις μισή ώρα αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε ακόμη μια ευκαιρία να αποθεώσει τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, μετά την αιφνίδια συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως συζήτησαν “τα πάντα. Τη Συρία, τους Κούρδους, τα σύνορα, τη ζώνη ασφαλείας που εξελίσσεται πολύ καλά. Αναγνωρίζω πολλά στην Τουρκία γι΄αυτό (σ.σ. τη ζώνη ασφαλείας στην Τουρκία), η κατάπαυση πυρός κρατάει καλά και η Τουρκία ήταν εξαιρετική στην εδραίωση της ασφάλειας στα Βαλκάνια”.

Η συνάντηση ήταν «πολύ παραγωγική» ήταν το μόνο που σχολίασε ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σε tweet του. Ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε απλά να επιβεβαιώσει τη συνάντηση.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία που έχει η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη συμμαχία, η περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της αύξησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισεκ. δολάρια, οι προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Facebook Twitter