«Ελάτε στην Ελλάδα» : Το προσκλητήριο της ελληνικής κυβέρνησης σε εκατομμυριούχους και εύπορους συνταξιούχους

Την προσέλκυση πλούσιων επιχειρηματιών, εισοδηματιών αλλά και συνταξιούχων έχει ως στόχο το υπουργείο Οικονομικών, στοχεύοντας σε «ζεστό χρήμα» για τα κρατικά ταμεία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης ουσιαστικά ακολουθεί δύο ανάλογα πρότυπα που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

  • Στην Ιταλία το σχήμα non dom, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε εκατομμυριούχους επιχειρηματίες/ εισοδηματίες να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ιταλία πληρώνοντας ένα εφάπαξ ποσό και χαμηλό ετήσιο φόρο
  • Και στην Πορτογαλία το σύστημα ευνοϊκής μεταχείρισης των Ευρωπαίων συνταξιούχων, που την επιλέγουν για το υπόλοιπο του βίου τους

Πώς θα δουλέψει το non dom

Το σχήμα non dom έχει στόχο όχι απλά τη μεταφορά της φορολογικής έδρας στην Ελλάδα, αλλά και την πραγματοποίηση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.

Για αυτό, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο θα προβλέπει:

  • Εφάπαξ φόρο 100.000 ευρώ, με την μεταφορά της έδρας, συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Το ποσό μπορεί να φαίνεται μεγάλο, αλλά το σχήμα απευθύνεται σε επιχειρηματίες με πολύ υψηλά εισοδήματα, τα οποία επιβαρύνονται με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στην χώρα τους.
  • Εφάπαξ φόρο 50.000 ευρώ αν η μεταφορά της έδρας συνοδευτεί με επένδυση στην ελληνική οικονομία ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ
  • Εφάπαξ φόρο 25.000 αν η επένδυση ανέλθει σε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, στο φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση αναφέρεται ότι «θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.»

Ανάλογο πρόγραμμα με την ονομασία Non -Domiciled Tax Regime λειτουργεί ήδη στην Ιταλία από το 2017 και οι δικαιούχοι μπορούν να το αξιοποιούν για μία περίοδο έως 15 έτη.

Για να μπει κάποιος σε αυτό δε θα πρέπει να έχει υπάρξει φορολογούμενος στην Ιταλία για 9 από τα προηγούμενα 10 έτη πριν την αίτησή του.

Η πρόσκληση στους συνταξιούχους

Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σχέδιο, αλά πορτογαλικά, που θα δίνει κίνητρα σε συνταξιούχους (κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, καθώς αυτοί είναι που αναζητούν δεύτερη κατοικία μετά το τέλος του επαγγελματικού τους βίου) για να επιλέξουν την Ελλάδα.

Το σχέδιο προβλέπει 10ετή φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματά τους, δηλαδή τη σύνταξη ή οποιαδήποτε άλλα έσοδα μπορεί να έχουν από ακίνητα, ακόμα και υπεραξίες από μετοχές οπουδήποτε στον κόσμο.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ