Ελικώνας, μια υπέροχη απόδραση στο «άγνωστο» βουνό των 9 Μουσών

Δεν έχει τον “in” χαρακτήρα του γειτονικού και celebrity Παρνασσού, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μας αρέσει. Ο Ελικώνας, το βουνό που ορθώνεται μπροστά μας ενώ αφήνουμε τον επαρχιακό δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς, προσφέρει όλα όσα ζητάμε από μια ολιγοήμερη κοντινή απόδραση: παρθένα φύση, όμορφες διαδρομές, γραφικά χωριουδάκια και υπαίθριες δραστηριότητες.

Και όλα αυτά, μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα.

Πρώτη μας στάση και υποψήφιο ορμητήριο, η Αγία Άννα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του βουνού. Διατηρεί ελάχιστα την αρχική του αρχιτεκτονική μορφή, όμως αυτό δεν θα σας εμποδίσει να απολαύσετε τη βόλτα σας ανάμεσα στα σπιτάκια από ντόπια πέτρα, να χαζέψετε το άπλετο ελατόδασος που εκτείνεται στα πέριξ και να ρουφήξετε μερικές γουλιές από ζεστό ελληνικό καφεδάκι στο «Καφέ των φίλων» στην πλατεία του χωριού.

Κάμποσα χιλιόμετρα βορειότερα, σε υψόμετρο 800 μέτρων βρίσκουμε το ομώνυμο χωριό του βουνού, και επίσης υποψήφιο ορμητήριο για τις βόλτες μας στη γύρω περιοχή, το οποίο «πνίγεται» σε εκτάσεις ελατόδασους και μας καλωσορίζει με μία μίνι-λιμνούλα και κάμποσα καταπράσινα ορεινά λειβάδια. Από εδώ, θα είναι… αμαρτία να μην βρείτε λίγο χρόνο να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, εξαιρετικό δείγμα μεταβυζαντινής τέχνης, χτισμένο εκεί που κάποτε βρισκόταν ο Ναός της Αρτέμιδος. Ίσως το πιο «τουριστίκ» σημείο του βουνού.

Περισσότερα σε λέξεις

Επόμενη στάση στο Κυριάκι, το γνωστό κεφαλοχώρι του Βουνού, με την όμορφη κεντρική πλατεία και τον γεροπλάτανο. Πολλά είναι τα σημεία, μέσα και έξω από το χωριό, που μπορεί να θαυμάσετε. Η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου και τον γέρικο πλάτανο, η πλατεία με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και η πέτρινη, Μεγάλη Βρύση. Must επίσης, είναι μια βόλτα στο λόφο Παλιόκαστρο, απέναντι από το χωριό, στον οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία Φωκική πόλη Φλυγόνιον, της οποίας τα ερείπια συνυπάρχουν με το εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Από εκεί, μπορείτε να δείτε το χωριό από ψηλά και να θαυμάσετε την Λάκκα, τον Κορινθιακό και τον Παρνασσό.

Τα εκτεταμένη δάση του βουνού και τα παραπάνω από χίλια ήδη φυτών που φιλοξενούν, κάνουν τον Ελικώνα ιδανικό προορισμό και για τους λάτρεις των πεζοπορικών εξορμήσεων. Το χαρακτηριστικότερο μονοπάτι, είναι εκείνο που ξεκινά από την Αγία Άννα προς την κορυφή Παλιοβούνα συνολικής διάρκειας τριών ωρών, μέσα από ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Φυσικά δεν είναι το μόνο. Σχεδόν από κάθε χωριό του βουνού ξεκινά και κάποιο μονοπάτι που περιμένει να το ανακαλύψετε. Ο άκρως δραστήριος στην περιοχή «Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Κυριακίου» θα σας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού διοργανώνει συχνά πυκνά πεζοπορικές εξορμήσεις, αλλά και παρέχει συμβουλές προς τους επίδοξους ορειβάτες έτσι ώστε να κινηθούν με ασφάλεια στα μονοπάτια της περιοχής.

Περί τα 37 χιλιόμετρα από το Κυριάκι, στην Αλίαρτο, θα βρείτε την μοναδική στην Ελλάδα πίστα για ποτάμιο σκι. Ναι, καλά διαβάσατε. Πρόκειται για μια άκρως εθιστική μορφή σκι, η οποία γίνεται σε ποτάμια ή τεχνητές λίμνες και δεν υστερεί καθόλου σε αδρεναλίνη συγκριτικά με το αδερφάκι της στη θάλασσα. Το 20λεπτο μάθημα κοστίζει 20€.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ