“Πάμε μαζί” με Ισραήλ: Στρατηγικής σημασίας συμμαχία στην άμυνα και τον τουρισμό. Μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο – Κοινές συντεταγμένες Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό

Ισραήλ΄Μητσοτάκης

H επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη χθες στο Ισραήλ, η οποία είχε μία διευρυμένη ατζέντα από την Ανατολική Μεσόγειο, τις διμερείς σχέσεις, τους εμβολιασμούς και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ως και την άμυνα τον τουρισμό ήταν ένα ακόμα βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών, τις οποίες οικοδομεί συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση.

Έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία Αθήνα – Λευκωσία και Τελ Αβίβ έχουν συγκροτήσει ένα μέτωπο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πενταετούς διάρκειας η συμφωνία για τον τουρισμό 

Η χθεσινή επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό σφραγίστηκε με τη συμφωνία για τον τουρισμό, η οποία είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως.

Η συμφωνία, η οποία για ευνόητους λόγους ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αθήνα, προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και την ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση.

Από την κυβέρνηση επιθυμούν η Ελλάδα να δεχτεί επισκέπτες από το Ισραήλ νωρίτερα, ήδη από την άνοιξη, με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πριν λίγες ημέρες (Reuters) ότι αν το Ισραήλ προχωρήσει στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου, τότε η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει για τους τουρίστες από αυτή τη χώρα.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών, ενθαρρύνει την άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Δημιουργούνται προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας μέσω του μοιράσματος τεχνογνωσίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.

Η αμυντική συμφωνία

Ειδικά ως προς την άμυνα το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ είχε πολύ σαφείς στόχους, αφού άλλωστε, οι βάσεις έχουν μπει με την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Εκπαιδευτικών Πτήσεων στην Καλαμάτα, ενώ τον Απρίλιο φθάνουν στην Ελλάδα τα δύο UAV τύπου HERON-1.

Εως τότε θα είναι έτοιμο και εκπαιδευμένο το προσωπικό που θα τα χειριστεί. Στα ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος περιλαμβάνεται η εργοστασιακή συντήρηση τριών C-130 στο Ισραήλ. Επίσης, από την ελληνική πλευρά υπάρχει ενδιαφέρον για το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Spike/NLOS, καθώς και για την προμήθεια συστήματος κατεύθυνσης και πτερυγίων τύπου Spice.

Επιπλέον, το Ισραήλ μέσω της ΕΛΒΟ συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης για το «εθνικό τυφέκιο» και το «εθνικό όχημα» και η Αθήνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες συμπαραγωγής που μπορεί να υπάρξουν.

Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας εν όψει της πενταμερούς

Τον συντονισμό των θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης των δύο Κυπριακών κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εξέτασαν, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί τετελεσμένα, ούτε θα συναινέσει στη νομιμοποίησή τους.

Μόνη βιώσιμη λύση η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Τόνισε δε ότι θα εξακολουθήσει να συμπαρίσταται στον δίκαιο και ειρηνικό αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οριστική άρση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική προς όφελος όλων των Κύπριων. Μόνη βιώσιμη λύση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με τα γνωστά απαράβατα χαρακτηριστικά: Πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων», όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα των δύο χωρών να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού. Υπήρξε δε πλήρης συναντίληψη ότι το μοναδικό και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο διαπραγμάτευσης ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή