Ελλάδα και Θεσμοί σε σπριντ συζητήσεων πριν το κρίσιμο Eurogroup του Μαΐου

Με το Eurogroup να είναι προγραμματισμένο στις 24 Μαΐου στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση κινείται στο μοτίβο «τρεχάτε ποδαράκια μου».  Οι σημερινές κρίσιμες συναντήσεις με τους θεσμούς έχουν στόχο να κλείσουν καυτά ενεργειακά και οικονομικά προαπαιτούμενα.

Ο όγκος των προαπαιτούμενων για την τέταρτη κρίσιμη αξιολόγηση είναι πολύ μεγάλος (88 στον αριθμό) και ελληνικές αρχές και θεσμοί έχουν μόλις 4 μέρες (ως την Κυριακή) για να αποφασίσουν και να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία προκειμένου να την υποβάλουν στο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Eurogroup τον Ιούνιο και τον Ιούλιο

Οι δανειστές θέλουν να βρεθούν ενώπιον ενός πλαισίου πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup του Ιουνίου, προϋπόθεση της οποίας είναι να έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα. Και αυτό για να πάνε χωρίς εκκρεμμότητες στο καθοριστικό Eurogroup του Ιουλίου.

Τι θα γίνει αν καθυστερήσουμε

Τυχόν καθυστερήσεις θα επιφέρουν παράταση της ολοκλήρωσης του Μνημονίου για μετά τις 20 Αυγούστου και κίνδυνο να χαθούν χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης πουαναμένει να εισπράξει η χώρα.

Με δύο λόγια

Τρέχουμε και δε φτάνουμε για να ολοκληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας, να κλείσει το «πρόγραμμα» και να να μπούμε στην επόμενη φάση που λέγεται «χρέος».