Ελλείψεις φαρμάκων: Επιστολή Πλευρή για παρέμβαση της Κομισιόν, αυτά είναι τα σκευάσματα που έχουν «εξαφανιστεί»

Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ζητώντας κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της ΕΕ.

Τι αναφέρει η επιστολή

Αναλυτικά, η επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Υγείας αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.

Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη».

Η λίστα του ΕΟΦ

Εν τω μεταξύ, ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δημοσιοποίησε λίστα με τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις και στη χώρα μας. Στη λίστα περιλαμβάνονται 232 σκευάσματα, όταν οι ελλείψεις τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν συνολικά σε 186 προϊόντα και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της efsyn.gr, στην πρώτη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται οι μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, με 156 σκευάσματα, ενώ στη δεύτερη, με 76 φάρμακα, αυτά για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούσαν, έχουν ανακοινώσει τη διακοπή της παραγωγής και κυκλοφορίας τους. Από τη λίστα ξεχωρίζουν εννέα εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 κωδικούς, καθώς και αναλγητικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για το κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τις δύο λίστες, από τα φαρμακεία λείπουν σταθερά πλέον, μεταξύ άλλων:

 • Αντιφλεγμονώδες με βάση τη δραστική ουσία φλουτικαζόνη.
 • Aντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς.
 • Δύο γνωστά αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη.
 • Γνωστό αντιβιοτικό με βάση τη δραστική κεφακλόρη (κεφαλοσπορίνη επίσης).
 • Αντιϋπερτασικό με βάση τη δραστική ουσία κιναπρίλη.
 • Φάρμακο για την ημικρανία με βάση τη δραστική εργοταμίνη.
 • Εξαιρετικά διαδεδομένο αναλγητικό με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη.
 • Αναλγητικό αντίστοιχο με το προηγούμενο στην κατηγορία των «cold & flu».
 • Αποσυμφορητικό ρινικό σκεύασμα με βάση τις ουσίες δεξαμεθαζόνη και τραμαζολίνη.
 • Φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα με βάση τη δραστική καρβεδιλόλη.
 • Πασίγνωστο οπιοειδές αναλγητικό.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή