Ελληνική άνοιξη στη βαρυχειμωνιά της ευρωπαϊκής οικονομίας: Ανάπτυξη διπλάσια από το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2022 και τριπλάσια το 2023

Με ρεκόρ αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, όπως καταγράφεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους διεθνείς οργανισμούς, η ελληνική οικονομία εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τον μ.ό. της Ευρωζώνης το 2022 ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Βρυξελλών, θα είναι τριπλάσιοι το 2023.

Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 6,2% εκτιμά η η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με 3,3%. Για  το 2023 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κυμανθεί 1,5%, εξαιτίας της αναμενόμενης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, η οποία θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,5%.

Economist: η Ελλάδα οικονομική νικήτρια του 2022

Πρόσφατη έρευνα του Economist για 34 -κυρίως πλούσιες- χώρες, που συνέκρινε τις επιδόσεις τους σε πέντε δείκτες -το Α.Ε.Π., τον πληθωρισμό, το εύρος πληθωρισμού, την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και το δημόσιο χρέος- αναδεικνύει την Ελλάδα σε οικονομική νικήτρια του 2022, καταδεικνύοντας ότι τα πήγε καλύτερα, συγκριτικά, ακόμη και από οικονομικές υπερδυνάμεις όπως οι Η.Π.Α., η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Οι επιδόσεις αυτές, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορούν να εξακολουθήσουν να επιτυγχάνονται υπό την προϋπόθεση ότι αφενός η γεωπολιτική κρίση θα έχει αποκλιμακωθεί και θα έχουν μειωθεί οι τιμές της ενέργειας και αφετέρου ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά από το διεθνή τουρισμό, τις εξαγωγές και την καλή πορεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν με πολύ υψηλούς ρυθμούς καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης 2022-2025, 10% κατά μέσο όρο ετησίως, υποστηριζόμενες από την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Στήριξη ύψους 40 δισεκ. ευρώ

Ειδικότερα, τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα λάβει στήριξη ύψους 40 δισεκ. ευρώ περίπου από το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 και 30 δισεκ. ευρώ από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2026. Αυτοί οι πόροι αναμένεται να προσελκύσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια. Ταυτόχρονα, αναμένεται η προσέλκυση αυξημένων ξένων άμεσων και έμμεσων επενδύσεων.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να “ποντάρει” στην καλή εικόνα της οικονομίας στο πλαίσιο του συνολικού αφηγήματος της στο δρόμο για τις εκλογές. Έτσι, κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν χθες βράδυ ότι: “όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα επίσημα εθνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία- η ελληνική οικονομία επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές”.

.

Καμία δημοσίευση για προβολή