Ελληνικό: Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Lamda Development και TAIΠΕΔ – «Ιστορική ημέρα» (Video)

Σχεδόν επτά χρόνια από τη στιγμή που έπεσαν οι πρώτες υπογραφές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το μεγάλο πρότζεκτ του Ελληνικού, σήμερα οι δύο πλευρές ολοκληρώνουν εκείνη τη συμφωνία, υπογράφοντας τη μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικό Α.Ε.».

Η τελετή υπογραφής

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μετέδωσε μέσω Facebook την τελετή υπογραφής που έλαβε χώρα στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ. Εκ μέρους του Ταμείου υπέγραψε ο προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και εκ μέρους της Lamda Development ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

 Σφραγίζεται μια εμβληματική επένδυση

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: “Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία.

Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο“.

Έρχονται διαγωνισμοί 500 εκατ. ευρώ

Για “ιστορική μέρα” για τη Lamda, τους μετόχους της και την ίδια τη χώρα, είχε κάνει λόγο προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Η διοίκηση της Lamda Development είχε αναφερθεί στα επόμενα βήματα της εβληματικής επένδυσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ. Έτσι μετά την υπογραφή της σύμβασης θα βγουν στον αέρα διαγωνισμοί συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ το 2021 και 250 εκατ. ευρώ το 2022) και θα αφορούν έργα υποδομής, διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, αντιπλημμυρικά έργα κλπ.

Πέρα από τους διαγωνισμούς των έργων υποδομής, σχεδιάζονται και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην έκταση του Ελληνικού, όπως για παράδειγμα οι δύο πύργοι, ο ένας κατοικιών και ο άλλος γραφείων. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου στο Πύργο κατοικιών (Μarina Tower) με ύψος έως 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, θα είναι ο πρώτος που θα παρουσιαστεί στις 7 Ιουλίου.

Οι συνεργασίες

Σε σχέση με τις συνεργασίες που θα επιδιώξει ο όμιλος, “είναι προτεραιότητά μας γιατί θέλουμε να έχουμε την τεχνογνωσία των ειδικών αλλά και θέλουμε να έχουμε τη συμμετοχή πολλών εταίρων“. Η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη στην ανακοίνωση της συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ για τη δημιουργία των ξενοδοχειακών μονάδων με τις branded κατοικίες συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, και καθώς και μία ακόμη με τον όμιλο Fourlis για τη δημιουργία retail park στο εμπορικό κέντρο της λεωφόρου Βουλιαγμένης 30.000 τμ. και συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και άλλες συνεργασίες, δεδομένου ότι περιμέναμε για τις ανακοινώσεις τη μεταβίβαση των μετοχών. Έχουμε προχωρήσει σε σειρά συζητήσεων που θα εξελιχθούν σε νέες συνεργασίες στο κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων στα 250 στρέμματα, της εκπαίδευσης, της υγείας και της ευεξίας“, είχε τονίσει.

Καμία δημοσίευση για προβολή