Ελληνοτουρκικά: Ανάχωμα της Αθήνας στην απειλή της “Γαλάζιας Πατρίδας” του Ερντογάν, 5 μέρες πριν τις διερευνητικές – Τι σημαίνουν τα 12 μίλια

Η Αθήνα αναχαιτίζει το Τουρκικό όραμα της

Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου.

Και είναι ίσως η πρώτη φορά που η ελληνική διπλωματία έχει κατορθώσει να «βραχυκυκλώσει» την τουρκική, με μία σειρά κινήσεων, με μεγάλη στρατηγική σημασία.

Η αναχαίτιση του τουρκικού οράματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία, προφανώς με τις ευλογίες ή έστω την ανοχή του Βερολίνου επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις διερευνητικές επαφές ως το πρόσχημα που χρειάζεται για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και να συνεχίσει ανενόχλητη τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα διατηρεί «το όπλο» της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. στα χέρια της και θα το «ενεργοποιήσει» όπου και όποτε επιλέξει δεν προκαλεί τυχαία εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν και οι επιτελείς του γνωρίζουν καλά ότι η Αθήνα δρομολογεί την ανατροπή των τετελεσμένων που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικά, δε, η προχθεσινή διευκρίνιση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ότι η επόμενη επέκταση θα αφορά και την Κρήτη και θα συμπεριλάβει βεβαίως και το Νότιο και το Ανατολικό τμήμα του νησιού, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ανάχωμα στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο 

Και αυτό, γιατί στην ουσία συνιστά ανάχωμα στο παράνομο τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο, μέσω του οποίου επιδιώκει να επεκτείνει το casus belli και στην Ανατολική Μεσόγειο με πρώτο στόχο να περιορίσει τα όρια των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 6 ναυτικά μίλια και τελικό στόχο να επιβάλει τετελεσμένα και να εφαρμόσει το σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», μετατρέποντας την Ελλάδα σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η  προεργασία για τον σχεδιασμό του κλεισίματος των Κόλπων και της χάραξης των ευθειών γραμμών βάσης έχει ήδη ξεκινήσει από την Υδρογραφική Υπηρεσία ,αλλά ακόμη απαιτούνται πολλά βήματα  μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία αλλά και να ληφθεί η τελική πολιτική απόφαση για μια νέα τμηματική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων η οποία εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας.

Tί λέει ουσιαστικά η Ελλάδα 

Η υφαλοκρηπίδα ενός παράκτιου κράτους υφίσταται «ipso facto» και «ab initio» (αυτοδικαίως και εξυπαρχής) ακόμα κι αν δεν έχει οριοθετηθεί.

Προϋπόθεση είναι να έχουν διευθετηθεί τα εξωτερικά της όρια, δίνοντας ουσιαστικά το περίγραμμα της υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για μία δυνατότητα που δίνει το Διεθνές Δίκαιο και πρόκειται για μία νόμιμη πρακτική και δεν αποτελεί κάτι οριστικό αλλά κάτι προσωρινό που δεν σημαίνει οριοθέτηση. Μπορεί να είναι μονομερής ενέργεια ωστόσο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση με τα όμορα κράτη.

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 156 του νόμου Μανιάτη από το 2011, περιγράφεται η διαδικασία με την οποία γίνεται η δημοσιοποίηση των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας, όρια τα οποία αντιστοιχούν και στην ΑΟΖ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης.

Στην παράγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ`ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».

Τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης

Ο νόμος του 2011 αποτέλεσε τη βάση για τα περίφημα «οικόπεδα Μανιάτη» τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2014. Στον χάρτη που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονταν 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης τα οποία ήταν υπό παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία γνωρίζοντας πολύ καλά τα «όπλα» που έχει στα χέρια της η Ελλάδα, με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο διεκδικεί μεταξύ άλλων τα οικόπεδα 15 και 20.

Εκείνο που μένει να κάνει το ελληνικό κράτος είναι να προχωρήσει στην αποστολή συντεταγμένων με εξωτερικά όρια ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ και να δημοσιοποιήσει τους χάρτες με τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή