Ελληνοτουρκικά: Ανησυχεί ο Στόλτενμπεργκ, «η κατάσταση είναι δύσκολη», το ΝΑΤΟ πλατφόρμα συνάντησης Αθήνας και Άγκυρας

Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Στόλτενμπεργκ, με «βαριά» ατζέντα

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξή του στo γαλλικό περιοδικό Le Point, ζητώντας από Αθήνα και Άγκυρα να επιστρέψουν στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης των κρίσεων που έχει δημιουργήσει η συμμαχία.

«Μηχανισμός αποφυγής σύγκρουσης»

Συγκεκριμένα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε».

Ο Νορβηγός πολιτικός που έχει επικριθεί για την -γενικώς- φιλοτουρκική στάση που τηρεί, παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία», ενώ ερωτηθείς κατά για τις περί τρομοκρατίας ενστάσεις της Άγκυρας αναφορικά με τα αιτήματα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είπε ότι «όταν εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες, πρέπει να διαβουλευόμαστε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι θα καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία».

Μισόλογα για Τουρκία

Στην ερώτηση «γνωρίζετε ότι η Τουρκία σήμερα χαρακτηρίζει ως “τρομοκράτες” απλούς πολιτικούς αντιπάλους» ο Στόλτεμπεργκ απαντά: «Γνωρίζω ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για την κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι μπορούν επίσης να συζητούν αυτά τα θέματα». Τέλος ως προς το Ουκρανικό υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να εξασφαλίσει τη νίκη για την Ουκρανία χωρίς να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι επικίνδυνη».

Ωστόσο, η Άγκυρα φροντίζει να κάνει τη δουλειά του Στόλτενμπεργκ όλο και πιο δύσκολη, καθώς τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το νέο πλωτό γεωτρύπανο της χώρας, το «Αμπντούλ Χαμίτ» αναμένεται να αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου, καθώς αυτή την στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνης όσο διεξάγονται οι απαραίτητες μελέτες και προεργασίες. Το «Αμπντούλ Χαμίτ» έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα, μεικτό βάρος 68.000 τόνους, 200 άτομα πλήρωμα και μπορεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση έως και τα 12.200 μέτρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή