Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα ακουμπά στη Μέρκελ, η Αθήνα περιμένει τον Μπάιντεν. Τι ρόλο ζητούν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα στην EE μετά το Brexit

διερευνητικές επαφές

Mε την έλευση της νέας χρονιάς, ξεκινά μία κρίσιμη περίοδος για τα εθνικά μας θέματα, καθώς η Αθήνα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Άγκυρας για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών.

  • Το Βερολίνο πιέζει να οριστεί το ταχύτερο δυνατό η ημερομηνία έναρξης, αλλά η Αθήνα επιδιώκει να ξεκινήσουν μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάϊντεν.

Στην κυβέρνηση αναμένουν τις εξελίξεις με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς η Τουρκία, αφενός συντηρεί με κάθε ευκαιρία τη ρητορική περί εφ όλης της ύλης διαλόγου και αφετέρου είναι πολύ πρόσφατη η κρίση με την πλεύση του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ από τώρα και για έξι μήνες, θα πλέει σε τουρκικά ύδατα.

Από την άλλη πλευρά δεν παραγνωρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τα αυστηρά μηνύματα της Ευρώπης, ο Ερντογάν επιδίδεται σε μία προσπάθεια να επιδείξει διάθεση καλής θέλησης έναντι της Ελλάδας και να πείσει τους διεθνείς παίκτες ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον και οι διερευνητικές επαφές 

Ο βασικός δίαυλος για την προετοιμασία του εδάφους των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα είναι η Αγκελα Μέρκελ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνο-τουρκικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή της Κυριακής, το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την Ελλάδα, πέραν των εξοπλισμών και της επέκτασης της συμφωνίας για αμυντική συνεργασία, σχετίζεται και με το Brexit.

  • Kατά τις ίδιες πηγές, αρκετοί στην Ουάσιγκτον βλέπουν την Ελλάδα ως μία από τις χώρες που μπορεί να συνηγορήσουν υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης του διατλαντικού δεσμού, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκεί που ουδείς αναμένει οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη, αλλά μάλλον επιδείνωση, είναι στο Κυπριακό.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης 

Η επόμενη εκκρεμότητα που αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες, είναι η υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου του Διατάγματος για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, με βάση και τους κλειστούς κόλπους από την Κέρκυρα έως το Ταίναρο.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας ολοκλήρωσε τον απαραίτητο έλεγχο νομιμότητας και εκείνο που απομένει είναι η αποστολή του Διατάγματος στο Προεδρικό και η υπογραφή από την κ. Σακελλαροπούλου.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη έρχεται από την Αλβανία. Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, προχώρησε στον διορισμό του πέμπτου και του έκτου δικαστή, από τους εννέα, του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, οδηγώντας το εκ νέου στην ελάχιστη απαρτία.

Ο κ. Μέτα προχώρησε, βέβαια, σε αυτή την κίνηση με σκοπό την εκπλήρωση ενός κριτηρίου που επιτρέπει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., παράλληλα όμως με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται και ένα πάγιο αλβανικό επιχείρημα των τελευταίων ετών, για αδυναμία συνομιλιών σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, λόγω απουσίας συνταγματικού δικαστηρίου.

Κάτι που διευκολύνει, συνολικότερα, και πιθανή κοινή προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή