Ελπίδες για κυκλοφορία φαρμάκου κατά του κοροναϊού, ακόμα και μέσα στο 2021. Πώς θα λειτουργεί και ποια εταιρεία το παρασκευάζει

χάπι κοροναϊός

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει σκορπίσει τον  θάνατο και τον όλεθρο σε ολόκληρη την υφήλιο, γεννά η είδηση ότι στα εργαστήρια της Pfizer οι ειδικοί εργάζονται πάνω σε πειραματικό φάρμακο, το οποίο θα χορηγείται από το στόμα.

Η λειτουργία του φαρμάκου στο ανθρώπινο σώμα 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph, το υπό σχεδιασμό αντιικό χάπι εμποδίζει τον ιό να εξαπλωθεί μέσα στο ανθρώπινο σώμα, μπλοκάροντας ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο στον κορoναϊό για να αναπαράγει τον εαυτό του.

Έως ότου αποκτήσει την εμπορική του ονομασία, το χάπι της Pfizer φέρει το όνομα PF-07321332, και σχεδιάζεται έτσι ώστε να δίδεται στους ασθενείς με τις πρώτες ενδείξεις μόλυνσης με τον ιό.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι δοκιμές της εταιρείας που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι χωρισμένες σε τρεις φάσεις, με συνολική διάρκεια 145 ημερών και οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.

Η πρώτη φάση δοκιμών ολοκληρώνεται τον Μάιο και, εφόσον όλα πάνε καλά, το φάρμακο μπορεί να διανεμηθεί στα νοσοκομεία και στα ιατρεία μέχρι το φθινόπωρο του 2021.

To ζήτημα της τοξικότητας 

Η ανάπτυξη φαρμάκων για τις διάφορες αναπνευστικές παθήσεις είναι μία δύσκολη υπόθεση, εν μέρει επειδή οι δόσεις πρέπει να είναι αρκετά ισχυρές ώστε να διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες αλλά όχι τόσο ώστε να καθίστανται τοξικές.

Μέχρι στιγμής, το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο κατά του κορoναϊού στις ΗΠΑ, είναι η ρεμδεσιβίρη, η οποία, ως σκεύασμα, πωλείται υπό την εμπορική επωνυμία Veklury της εταιρίας Gilead Sciences Inc.

Οι δοκιμές για το χάπι της Pfizer τρέχουν σε δύο εγκαταστάσεις, τόσο στις ΗΠΑ (στο Κονέτικατ) όσο και στην Ευρώπη (στο Βέλγιο)

Πόσοι συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές 

Στις δοκιμές συμμετέχουν συνολικά 60 άτομα ηλικίας από 18 έως 60 ετών.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες λαμβάνουν το φάρμακο και άλλοι το εικονικό φάρμακο (placebo).Ακόμη και οι ερευνητές όμως δεν γνωρίζουν ποιος έχει λάβει τι.

Η δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου, και εφόσον κριθεί αποτελεσματική και ασφαλής, η εταιρία θα περάσει στη Φάση 2, εμπλέκοντας μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, και ίσως να είναι διαθέσιμο αργότερα μέσα στο 2021.

Από το newsroom του Economico, με  πληροφορίες από Daily Mail

Καμία δημοσίευση για προβολή