Εμανουέλ Μακρόν: «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο» (video)

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας»
French President Emmanuel Macron welcomes Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis as he arrives at the Elysee Palace in Paris, France September 12, 2022. REUTERS/Christian Hartmann

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας». Αυτό το σαφές και ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε προς κάθε κατεύθυνση – δηλαδή στην Άγκυρα – ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος σήμερα στο Ελιζέ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν είπε:«Πριν από ένα  χρόνο υπογράψαμε συμφωνία στρατηγικής σχέσης για θέματα ασφάλειας και άμυνας, ενδυναμώσαμε την κοινή μας ασφάλεια, δυναμώνουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία και σταθερότητα σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

[Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μακρόν είχε καταδικάσει ξεκάθαρα  τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούσαν την κυριαρχία ελληνικών νησιών μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαΐου και είχε δηλώσει ξεκάθαρη στήριξη προς την Ελλάδα, ενώ πριν από λίγες μέρες κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, εξέπεμψε σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας].

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για τη στήριξη της Ελλάδας»

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για τη δέσμευση του στη στήριξη της Ελλάδας», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

 «Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στο Ελιζέ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συνάντηση «θα μοιραστώ σκέψεις για τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι «έχουμε με το μέρος τη δύναμη των επιχειρημάτων μας».

Και πρόσθεσε με νόημα, στέλλοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: «Αυτούς που λένε ότι θα έρθουν νύχτα, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής αλλά και δύναμη συνεργασίας».

Ένας χρόνος από τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, οι δύο ηγέτες επισήμαναν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και τη στενή συνεργασία και τον καλό συντονισμό μεταξύ Αθήνας και Παρισιού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Εμανουέλ Μακρόν για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές έναντι της ελληνικής κυριαρχίας. Επισήμανε πως η Αθήνα αποτελεί πόλο σταθερότητας και είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, όμως δεν πρόκειται να προβεί σε υποχωρήσεις όσον αφορά την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.

Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών


Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειαακή κρίση

Οι δύο ηγέτες, στις συζητήσεις τους, έθεσαν στο επικεντρο τον κοινό βηματισμό Ελλάδας-Γαλλίας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα κατά τον οποίο οι ρωσικοί εκβιασμοί με όπλο την ενέργεια θα δοκιμάσουν την ενότητα της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Επισημάνθηκε η ανάγκη για συντονισμένη δράση από πλευράς ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας -καθώς το πρόβλημα αφορά όλα τα κράτη μέλη- όσο και σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντική η συγκυρία της παρουσίας του στο Παρίσι, λόγω της «ενεργειακής και πληθωριστικής απειλής που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και γνωστοποίησε ότι «οι δύο χώρες συντονίζονται στο θέμα της αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος».

  • «Συντονιζόμαστε στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και δρομολογούμε κι εμείς τη μετρημένη κατανάλωση της ενέργειας από την κυβέρνηση και τους πολίτες», είπε.

Στο πλευρό του αμυνόμενου

Αναφερθείς στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ταχθήκαμε με το πλευρό του αμυνόμενου, με το πλευρό του διεθνούς δικαίου». «Όχι μόνο επειδή εκεί δοκιμάζεται το απαραβίαστο των συνόρων κι όλες οι ευρωπαϊκές αξίες», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τον 21ο αιώνα να νομιμοποιηθεί ένα τετελεσμένο δεσποτικού αυταρχισμού. Ένα προηγούμενο που πρόθυμα θα μπορούσε να μιμηθεί αύριο κάθε τοπικός ταραξίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας».

Ο κ. Μακρόν ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την ελληνική συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, λέγοντας ότι «δεν θα ξεχάσουμε αυτή την αλληλεγγύη». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Σε ευχαριστώ για την παρουσία σου στο Παρίσι, τα τελευταία χρόνια οι χώρες μας έχουν ενδυναμώσει τις σχέση τους».

Ο Μητσοτάκης, μιλώντας στα γαλλικά, συνόψισε -όπως είπε- τη σχέση των δύο χωρών με τις λέξεις: «Μαζί πιο ισχυροί».

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή