Εμειναν… πίσω τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για την σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στα φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ανησυχητική υστέρηση εμφανίζουν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αντίθετα, ενισχύονται τα φορολογικά έσοδα που συνδέονται με την κατανάλωση. Η επεξεργασία των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του α΄ εξαμήνου του 2018 είναι ενδεικτικά της τρέλας που επικρατεί στο φορολογικό σύστημα: οι έμμεσοι φόροι που πέφτουν στα «τυφλά» πάνω στους φορολογούμενος ενισχύονται ενώ οι άμεσοι φόροι με το εισόδημα και τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών περιορίζονται.

Τα σημάδια της κόπωσης στα φορολογικά έσοδα αποκαλύπτονται από τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ετσι, διαπιστώνουμε ότι:

  • τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο στα 3,276 δισ ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 211 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η υστέρηση αυτή αποτελεί ένδειξη «συμπίεσης» των δηλούμενων εισοδημάτων από τα φυσικά πρόσωπα λόγω των υπερβολικά υψηλών φορολογικών συντελεστών
  • τα συνολικά έσοδα από άμεσους φόρους διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο στα 6,518 δισ. ευρώ εμφανίζοντας υστέρηση σε σχέση με τον στόχο κατά 285 εκατ. ευρώ.
  • τα έσοδα που συνδέονται με κατασχέσεις και ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών εξακολουθούν να πηγαίνουν καλά στηρίζοντας σημαντικά την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών ανήλθαν στο εξάμηνο στα 1,983 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κατά 116 εκατ. ευρώ
  • οι συνολικοί έμμεσοι φόροι που εισέπραξε το δημόσιο στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου ανήλθαν στα 12,793 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση σε σχέση με την πρόβλεψη κατά 259 εκατ. ευρώ
  • τη μεγαλύτερη υπέρβαση παρουσιάζουν τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν υπέρβαση κατά 117 εκατ. ευρώ
  • τα συνολικά φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο στα 19,312 δισ. ευρώ εμφανίζοντας υστέρηση σε σχέση με την πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου κατά 25 εκατ. ευρώ.

Η ανάγνωση των στοιχείων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία αλλά και προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αν επιβαρυνθεί κι άλλο η εικόνα που επικρατεί σήμερα θα κληθούν να βγάλουν… λαγούς από τα καπέλα τους με δεδομένες τις μεταμνημονιακές μάχες που έρχονται μετά το καλοκαίρι.