Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ : Μετωπική επίθεση των 53 σε Πολάκη, Μωραΐτη, Τζάκρη, Θεοχαρόπουλο και αιχμές κατά Τσίπρα

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη συνέντευξη του πρώην υπουργού ΕυκλείδηΤσακαλώτου στην εφημερίδα «Εποχή», ο εμφύλιος εντός του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, κυρίως ανάμεσα στους «προεδρικούς» και τους λεγόμενους «53+» που έχουν επικεφαλής τον πρώην τσάρο της οικονομίας.

Με νέο κείμενο στην ιστοσελίδα commonality.gr, η οποία απηχεί τις απόψεις της τάσης, υπό τον τίτλο «Ας συνεννοηθούμε λοιπόν… δημοσίως», οι 53  υπερασπίζονται τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για όσα του καταλόγισε στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης. Παράλληλα, με άλλο κείμενο, το οποίο υπογράφει ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, παραδοσιακό στέλεχος των «53», αφήνουν αιχμές τόσο κατά των «ΠΑΣΟΚογενών» όσο και κατά της ηγεσίας του κόμματος.

Το κείμενο υπεράσπισης Τσακαλώτου

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι καμία από τις ”κατηγορίες” δεν απαντά στην ουσία των απόψεων που εκφράστηκαν στη συνέντευξη», σημειώνουν οι 53, και καταλογίζουν ανευθυνότητα στον κ. Πολάκη. «Η κατηγορία ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών ευθύνεται για το ότι χάθηκε η μεσαία τάξη επειδή δεν φρόντισε να της διανείμει 7 από τα 37 δισ. του ταμειακού αποθέματος τον Αύγουστο του 2018 είναι ανεύθυνη και δείχνει επιπλέον άγνοια τόσο της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης όσο και του τρόπου λειτουργίας μιας υπερχρεωμένης καπιταλιστικής οικονομίας όπως η ελληνική», σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου και συμπληρώνουν: «Είναι ανεύθυνη επειδή γίνεται εκ των υστέρων, δηλαδή εκ του ασφαλούς, και μας εκθέτει στη λογική καταγγελία ότι επιδιώκουμε να κερδίζουμε ψήφους μοιράζοντας χρήματα, αντίληψη η οποία αποδείχθηκε εσφαλμένη».

«Πρέπει, επιτέλους, να γίνει αντιληπτό πως όλοι μας θέλουμε να νικήσουμε στη μάχη των εκλογών. Αλλά ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα με βάση τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε παράλληλα να υπερασπιζόμαστε στο κόμμα την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών. Την εφαρμογή του Καταστατικού με δυο λόγια», καταλήγει το κείμενο, το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο της τάσης των «53», αν κρίνει κανείς από το πόσο διακινήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οσοι έφυγαν, δεν θέλουν να ξαναβρούν μπροστά τους το ΠΑΣΟΚ»

Την ίδια ώρα, στο κείμενο με τίτλο «Μήπως πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ του 6%;» (σαφής ο παραλληλισμός με την κατηγορία ότι οι «53» αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%), ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος αναφέρεται, όπως λέει, «στα επιφανή στελέχη της ηγεσίας και τους πρώην βουλευτές αυτού του χώρου, οι οποίοι, μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες και τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ, προσχώρησαν εσχάτως στον ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι τα μέλη και οι ψηφοφόροι που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ «δεν θέλουν να το ξαναβρούν μπροστά τους».

Ο συγγραφέας του κειμένου υποστηρίζει ότι τα «κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και ανώτερα κομματικά στελέχη τόσο του ”βαθέως” όσο και του ”εκσυγχρονιστικού” ΠΑΣΟΚ, που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηρίζονται από προσωπολατρία και προεδρολαγνεία. «Η επιμονή τους για την εκλογή του προέδρου από τη ”βάση” στα πρότυπα του Γ. Παπανδρέου, υποτίμηση του κόμματος στο οποίο προσχώρησαν και των καταστατικών του αρχών, η αλλαγή του οργανωτικού πλαισίου του κόμματος και η μετατροπή του σε ένα πλαδαρό σχήμα με έντονα τα στοιχεία του αστικού παλαιοκομματισμού, η δολοφονία χαρακτήρων κατά τα ”Αυριανά” πρότυπα -αυτό το έχει αναλάβει κυρίως ο ”φιλικός” ηλεκτρονικός Τύπος-, η ειρωνεία και ο χλευασμός για τις ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές αντιλήψεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς από μια εθνικιστική, σοσιαλδημοκρατική και κεντροαριστερή σκοπιά, η απαξίωση της πορείας του κόμματος με τη χρήση του υποτιμητικού ”ΣΥΡΙΖΑ του 3%”, η αντίληψη ότι οι ψήφοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου ”δανεικοί” από το ΠΑΣΟΚ της ”μεγάλης προοδευτικής παράταξης” (θέση που κάποτε υποστήριζε με ιδιαίτερο φανατισμό ο αστήρ της πρώιμης διεύρυνσης Αλ. Μητρόπουλος) και πολλά άλλα», σημειώνει ο κ. Μαστρογιαννόπουλος.

Παράλληλα, υπενθυμίζει τα όσα είχαν καταλογίσει οι μετέπειτα υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραϊτης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην Κουμουνδούρου αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα: Συγκεκριμένα, «ο Θάνος Μωραΐτης, γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μόνο καλά λόγια, να το πω έτσι ευγενικά, δεν είχε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «Στην κυβέρνηση [του ΣΥΡΙΖΑ] αξίζουν 3 Οσκαρ: Το Οσκαρ της αποτυχίας, το Οσκαρ του τυχοδιωκτισμού και το Οσκαρ του διχασμού». Διαβεβαίωνε, μάλιστα, ότι «με αυτούς που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό δεν θα συνεργαστούμε ποτέ» ενώ τον Μάρτιο του 2018 μιλούσε για την «fake αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ». Οι κατηγορίες αυτές δεν τον εμπόδισαν να τοποθετηθεί, στα πλαίσια της «διεύρυνσης», τον Φεβρουάριο του 2019 υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!» θυμούνται οι … «53+».

«Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος ακόμα και σήμερα της ΔΗΜΑΡ, αν και προερχόμενος από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, ήταν ακόμα χειρότερος, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς του πεζοδρομίου για τον τότε πρωθυπουργό: ”Ο κ. Τσίπρας το παίζει νταής και βαρύμαγκας στο εσωτερικό, ενώ στο τέλος δέχεται τα πάντα στο εξωτερικό, ακόμη και τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, όπως ο κόφτης ή το Υπερταμείο για έναν αιώνα”», γράφει.

Αιχμές κατά της ηγεσίας για το Καταστατικό

Ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, πάντως, αφήνει αιχμές και κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη τήρηση του καταστατικού: «Το καταστατικό τόσο του ”Συνασπισμού” όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που τόσο πολύ δυσφημίζεται αλλά και το χειρότερο, παραβιάζεται από την ίδια την ηγεσία του, είναι από τα πλέον δημοκρατικά καταστατικά στη μακριά πορεία του ελληνικού αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο που πετάχθηκε κυριολεκτικά στον κάλαθο των αχρήστων για να εξυπηρετηθεί η λεγόμενη διεύρυνση είναι το καταστατικό του κόμματος. (Η συγκρότηση για παράδειγμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραβίασε κατάφωρα το καταστατικό του κόμματος)», υποστηρίζει.

Καμία δημοσίευση για προβολή