Γιάννης Στουρνάρας: Εμβολιασμοί, μέτρα στήριξης και Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, κρίνουν την πορεία της οικονομίας – Τo μήνυμα για τα «κόκκινα δάνεια» της πανδημίας και το στοίχημα των τραπεζών

Στουρνάρας δάνεια

Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, υπό προϋποθέσεις, το 2021 αλλά η πανδημία δημιουργεί νέα προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτή θα μπορούσε να είναι η επικεφαλίδα στην ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το Δεκέμβριο, ώστε η τελική επίδοση να είναι  ανάπτυξη 4,2%.

Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, εμπεριέχει αβεβαιότητα εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τη δυνατότητα άμεσης άρσης πολλών περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων, αλλά και με τα ιδιαίτερα δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας.

Oι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την ανάκαμψη

Τρείς είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, την ταχύτητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η πορεία των εμβολιασμών, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και η ταχύτητα ενεργοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Ειδικότερα η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη εξαρτάται:

  • Πρώτον, από την επιτάχυνση των εμβολιασμών όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προοπτική επίλυσης της υγειονομικής κρίσης και θα δώσει τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα με άρση ταξιδιωτικών και άλλων περιορισμών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης, κυρίως υπηρεσιών. Παράλληλα, θα επιτρέψει την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εγχώριων επενδύσεων.
  • Δεύτερον, από τη διατήρηση σε εφαρμογή, όσο διαρκεί η πανδημία και μέχρι να εδραιωθεί η ανάκαμψη, των δημοσιονομικών παρεμβάσεων και των έκτακτων μέτρων από το τραπεζικό σύστημα, στοχευμένων σε κατηγορίες εργαζομένων και παραγωγικούς κλάδους που επλήγησαν βαρύτερα αλλά παραμένουν οικονομικά υγιείς.
  • Τρίτον, από την ταχύτητα ενεργοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ενισχύσει τη δυναμική της ανάπτυξης και θα διευκολύνει, μέσω της αύξησης του εθνικού προϊόντος, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας χωρίς την ανάγκη επιστροφής στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος που εγκλώβισαν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και στασιμότητας.

“Καμπανάκι” Στουρνάρα για τις τράπεζες

Όσον αφορά την πορεία των τραπεζών ο κ. Στουρνάρας έκρουσε «το καμπανάκι του κινδύνου» αφού η πανδημία προκαλεί νέα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα τα οποία αναμένεται να ενταθούν τη χρονιά που διανύουμε.

Από τη μία πλευρά θα έχουμε τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και από την άλλη θα επιδεινωθεί ο λόγος  των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων προς το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων.

Νέα “κόκκινα δάνεια” 8 έως 10 δις ευρώ

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι μέσα στο 2021 θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 8-10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του Διοικητή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020 σε 47,4 δισεκατομμύρια  ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Σε σχέση όμως με το Μάρτιο 2016, όταν είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχει επιτευχθεί μείωση κατά περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον σε πωλήσεις δανείων και διαγραφές και πολύ λιγότερο σε εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος περίπου ένα στα τρία δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες είναι μη εξυπηρετούμενο (το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων προς το σύνολο των δανείων είναι 30,2%) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μόλις 2,6%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως φαίνεται από την έκθεσή του, επιμένει στην πρόταση για τη δημιουργία της Bad Bank και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρόσθετες ενέργειες οι οποίες θα διευκολύνουν την εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών λόγω αυξημένου πιστωτικού κινδύνου εξαιτίας της πανδημίας και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων».

Καμία δημοσίευση για προβολή