Εμβόλιο κοροναϊού: Εντυπωσιακό βίντεο δείχνει την παρασκευή του εμβολίου στο εργαστήριο από την Pfizer

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τις 2 εταιρείες

Η Ρωσία κυκλοφορεί το ανττικό φάρμακο Coronavir

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανακοινώθηκε πως το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Eντυπωσιακό υλικό, που δείχνει το εμβόλιο σε παραγωγή σε εργαστήριο στη Γερμανία

Φιάλες του υγρού εμβολίου φαίνεται να υφίστανται επεξεργασία στο εργαστήριο, από ερευνητές της εταιρείας συνεργατών εμβολίων της Pfizer, BioΝTech.

Ο Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων από τη δοκιμή εμβολίων COVID-19 της Φάσης 3 παρέχει τις αρχικές ενδείξεις της ικανότητας του εμβολίου μας να αποτρέπει το COVID-19.

Η Pfizer, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech, κυκλοφόρησε μόνο μερικές λεπτομέρειες από την κλινική της δοκιμή, με βάση την πρώτη επίσημη ανασκόπηση των δεδομένων από μια εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων.

  • Η ανακοίνωση της γερμανικής εταιρίας σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον ισχυρές πιθανότητες το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο για χρήση μέχρι το τέλος του έτους, εάν οι αρχές  του δώσουν το πράσινο φως .

Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να ποικίλει, ωστόσο, καθώς στοιχεία που αφορούν στην ασφάλεια του εμβολίου και τα πρόσθετα δεδομένα συνεχίζουν να συλλέγονται.

Η εταιρεία ανέφερε σχετικά, ότι σύμφωνα με την ανάλυση, το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ εθελοντών, που δεν είχαν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κοροναϊό.  Δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των εθελοντών, σχολίασε η εταιρεία.

Μην εγκαταλείπετε τη κοινωνική αποστασιοποίηση

Την ίδια στιγμή, ο  Άντονι Φάουτσι, επανέρχεται και προειδοποιεί ότι το εμβόλιο δεν φθάνει από μόνο του για να νικηθεί η πανδημία του κοροναϊού.

Μιλώντας στο CNN, o κορυφαίος λοιμωξιολόγος υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, προωθώντας τη χρήση μασκών και την τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης, διότι η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος «να γίνει πολύ χειρότερη».

Παράλληλα, τόνισε πως μολονότι οι ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές -οι πρώτες δόσεις πιθανόν θα είναι διαθέσιμες τον Δεκέμβριο- η χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να «εγκαταλείψει» την τήρηση της οδηγίας για την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Μανωλόπουλος για εμβόλιο: Πότε αναμένουμε τις πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, αλλά και τις προοπτικές για το χρόνο άφιξής του στην Ελλάδα έστειλε ο Εύαγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, o κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι όλα τα δεδομένα είναι θετικά, φαίνεται να είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην μάχη κατά του κορωνοιού, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις την Pfizer για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου πάνω στο οποίο εργάζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μανωλόπουλο,υ είναι η πρώτη σημαντική η εξέλιξη και σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Ποια ερωτήματα και αβεβαιότητες παραμένουν για το ελπιδοφόρο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech

Αρκετοί επιστήμονες, παρά την έκδηλη ή πιο συγκρατημένη αισιοδοξία τους, δεν βιάζονται να ανοίξουν σαμπάνιες και δεν παύουν να διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις, καθώς παραμένουν ερωτηματικά και αμφιβολίες όχι μόνο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά και για όποια άλλα ακολουθήσουν. Κυρίως, όσον αφορά πόσο μεγάλη θα είναι η προστασία του, πόσο θα διαρκεί και αν θα καλύπτει εξίσου όλες τις ηλικίες. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο προτού περάσουν αρκετοί μήνες, ξεκαθαρίζει στο «Science» ο ειδικός στα εμβόλια Πίτερ Χότεζ του Κολλεγίου Ιατρικής Μπέιλορ του Τέξας.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα», τονίζει ο καθηγητής Τζέσε Γκούντμαν του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, πρώην επικεφαλής επιστήμονας και υπεύθυνος του τμήματος εμβολίων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση από τις δύο εταιρείες έγινε αφότου η δοκιμή τους βρήκε 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ανήκε στην ομάδα ελέγχου των εθελοντών που είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο). Οι εταιρείες δεν ανακοίνωσαν πόσοι ακριβώς, από τους 94 που μολύνθηκαν, είχαν κάνει το εμβόλιο και πόσοι το placebo, αλλά εκτίμησαν ότι -με βάση την κατανομή ανάμεσα στις δύο ομάδες (εμβολιασθέντων και ελέγχου)- το εμβόλιο είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό.

Η δοκιμή θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν 164 κρούσματα Covid-19 μεταξύ όσων παίρνουν μέρος σε αυτήν, κάτι που, κατά τη Pfizer, μπορεί να έχει γίνει έως τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε μία ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή της FDA θα συστήσει ή όχι τη χρήση του εμβολίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή