Εμβόλιο Moderna: Αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση – Στο 94,1% η αποτελεσματικότητά του

εμβόλιο Moderna

Αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού καταθέτει η φαρμακευτική εταιρία Moderna, προκειμένου να διατεθεί το ταχύτερο δυνατό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα από το προχωρημένο στάδιο δοκιμών, το εμβόλιο δείχνει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 94,1% χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του.

Moderna: Στο 100% η πρόληψη βαριάς μορφής της νόσου

Η εταιρεία ενημέρωσε επίσης ότι παρουσιάζει 100% δείκτη επιτυχίας στο να προλαμβάνει της βαριές μορφές COVID-19. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν πιθανό το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna να είναι το δεύτερο που θα λάβει επείγουσα έγκριση εντός του 2020.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο με υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Τώρα έχουμε τα στοιχεία να το αποδείξουμε», δήλωσε στο Reuters ο Επικεφαλής του ιατρικού team της Moderna, Δρ. Ταλ Ζακς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.

«Αναμένουμε να παίξει  βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, τα οποίας είχαν δημοσιευθεί στις 16 Νοεμβρίου του 2020, είχαν δείξει ποσοστό αποτελεσματικότητας της τάξης του 94%.

«Τα θετικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την ικανότητα του εμβολίου να αποτρέψει μια μόλυνση με ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,1% και κυρίως, την ικανότητα να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών.

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση στις ΗΠΑ

Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα αποτελέσει ένα νέο και ισχυρό εργαλείο, το οποίο θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας και θα βοηθήσει στην αποτροπή νέων σοβαρών μολύνσεων, νέων νοσηλειών και νέων θανάτων» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μανσέλ.

Σύμφωνα με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι εξίσου υψηλή σ’ όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής. Η έγκριση δε, του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων εκτιμάται εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, πιθανώς στις 17 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η Moderna έχει ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες έγκρισης και μ’ άλλους οργανισμούς ανά τον κόσμο, όπως τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Καμία δημοσίευση για προβολή