Ένα “κανάλι” από το Ιόνιο έως τη Νότια Κρήτη υπόσχεται πολλά στις εταιρίες ερευνών για υδρογονάνθρακες

Γεωτρήσεις στην Κρήτη

 

Η κατάθεση και κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων των «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» για τις παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», δίνει θετικό σινιάλο στην πετρελαϊκή βιομηχανία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ερευνών υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές της Κρήτης και του κεντρικού Ιονίου .

“Είναι εμφανές, όπως εξήγησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ότι η διαδικασία έγκρισης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται στο άμεσο χρονικό διάστημα. Αυτή η εξέλιξη εμπεριέχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν στις εντολοδόχους κοινοπραξίες να ξεκινήσουν τις επενδύσεις και θα συμβάλει στην εκδήλωση νέου ενδιαφέροντος από τη βιομηχανία για νέες περιοχές παραχώρησης νοτίως της Κρήτης και το κεντρικό Ιόνιο”.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς με συνέντευξη του στο Euro2day.gr (Χρήστος Κολώνας) ο οποίος αποκαλύπτει ότι η ΕΔΕΥ

  • έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών από τη νορβηγική PGS νότια της Κρήτης,
  • έχει προχωρήσει στην προετοιμασία των στρατηγικών περιβαλλοντικών μελετών της περιοχής, ώστε να κινηθούν με ταχύτητα οι αξιολογήσεις μελλοντικών προτάσεων επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα

Ο κ. Μπασιάς, μιλά επίσης για το project της αξιοποίησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως εξηγεί η ΕΔΕΥ, εκ των αρμοδιοτήτων της, δεδομένου ότι πρόκειται για εξαντλημένο κοίτασμα πρέπει να ερευνήσει γεωλογικά το υπέδαφος του, να εποπτεύσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά και να ερευνήσει τη γύρω περιοχή για το ενδεχόμενο ύπαρξης μικρών θυλάκων φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τις παραχωρήσεις του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, υπενθυμίζει ότι η συμβατική υποχρέωση των ΕΛ.ΠΕ – Edison για τη διενέργεια της πρώτης γεώτρησης στο πρώτο «οικόπεδο» λήγει στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, ενώ για το δεύτερο σημειώνει ότι η παραγωγική γεώτρηση μπορεί να ξεκινήσει εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα.

Οι συμβάσεις παραχώρησεις για έρευνες στο “κανάλι” του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης