Ένας χρόνος Τζο Μπάιντεν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακαλύπτει με οδυνηρό τρόπο τα όρια των δυνατοτήτων του

Ο Τζο Μπάιντεν ανακαλύπτει τα όρια των δυνατοτήτων του

Πριν από ένα χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν φαινόταν ανίκητος: είχε κερδίσει καθαρά μια πολύ σκληρή εκλογική μάχη και οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν Γερουσία και Βουλή.

Τα σχέδιά του είχαν όριο τον… ουρανό: ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ενίσχυσης της οικονομίας, παρεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα και τα εκλογικά δικαιώματα, αναθέρμανση σχέσεων με τους συμμάχους στην Ευρώπη, σταδιακή απεμπλοκή των ΗΠΑ από τους «αιώνιους πολέμους» στη Μέση Ανατολή, διεύρυνση του Ανώτατου Δικαστηρίου, μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, εν τέλει, ένωση των Αμερικανών σε ένα νέο όραμα για τη χώρα και τον κόσμο.

Εξ οικείων τα βέλη

Ένα χρόνο μετά, αλλά και μόλις λίγους μήνες πριν τις πολύ κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, τα όνειρα του Μπάιντεν έχουν… καψαλιστεί από την σκληρή πραγματικότητα, αλλά και από τα μικροπολιτικά παιχνίδια μέσα στο ίδιο το κόμμα του. Ήδη δύο Γερουσιαστές του, ο Τζο Μάντσιν και η Κίρστεν Σινέμα, συντάχθηκαν με τους Ρεπουμπλικανούς και «έκαψαν» δύο υψηλής σημασίας νομοσχέδια για τα εκλογικά δικαιώματα, τα οποία ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει ως ουσιώδη για τη διάσωση της δημοκρατίας.

Οι ίδιοι δύο Γερουσιαστές πετσόκοψαν τον νόμο για τις κοινωνικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, με τον Μάντσιν, μάλιστα, να απαιτεί κι άλλες παρεμβάσεις (υπερασπιζόμενος τα τελείως στενά συμφέροντά του) και υποχρεώνοντας τον Λευκό Οίκο να «παγώσει» το νομοσχέδιο προκειμένου να βρει πού θα κάνει τις νέες περικοπές, ώστε να μπορέσει να περάσει από τη Γερουσία χωρίς το filibuster, δηλαδή την αναγκαιότητα 60 ψήφων. Ήδη, ωστόσο, κάποιοι μιλούν για ήττα του Μπάιντεν και για μεγάλες συνέπειες.

«Πόλεμος» από τους Ρεπουμπλικάνους

Όσον αφορά στην προσπάθειά του να ενώσει τη χώρα μετά τα διχαστικά μηνύματα του Τραμπ, η αποτυχία του είναι ακόμα πιο οδυνηρή: οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιστρέψει στις πιο ακραίες θέσεις τους για τα πάντα, μπλοκάρουν τα πάντα, κατηγορούν τον Μπάιντεν για τα πάντα και υιοθετούν μια ατζέντα που θα έκανε τον Τραμπ υπερήφανο, σε μια προσπάθεια να δελεάσουν τους φανατικούς -και ουκ ολίγους- οπαδούς του εν όψει ενδιάμεσων εκλογών, όπου ο πρώην πρόεδρος έχει υποσχεθεί εκδίκηση σε όσους δεν τον στήριξαν.

Την ίδια στιγμή, το απολύτως συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο βρίσκεται ένα βήμα από το να ανατρέψει την ιστορική απόφαση Roe vs. Wade και ουσιαστικά να απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, εγκρίνοντας ιδιαίτερα σκληρούς νόμους που έχουν ψηφιστεί σε διάφορες Πολιτείες και έχουν προσβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Συνολικά, δε, η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ θεωρείται ότι βρίσκεται στα χέρια των συντηρητικών -χάρη στους χειρισμούς του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ- και θα αργήσει να αλλάξει χέρια -αν ποτέ…

Το φιάσκο του Αφγανιστάν

Αλλά και έξω, ο Μπάιντεν δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερες επιτυχίες: αντιθέτως χρεώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά το φιάσκο της αποχώρησης των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τις εικόνες φρίκης που μεταδώθηκαν σχεδόν ζωντανά από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η διαχείριση του Αφγανιστάν, η οποία ξύπνησε σε πολλούς μνήμες από την πτώση της Σαϊγκόν, αποτελεί μια «μαύρη σελίδα» στην προεδρία Μπάιντεν, έστω κι αν ο ίδιος βρέθηκε μπροστά σε συμφωνίες του προκατόχου του με τους Ταλιμπάν και επιχείρησε να τις εφαρμόσει υπό πίεση.

Από την άλλη, η συμφωνία AUKUS μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον ΙνδοΕιρηνικό, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο συνήφθη και ανακοινώθηκε, μόνο χαρά δεν προκάλεσε στους ήδη ενοχλημένους και προβληματισμένους από την τετραετία Τραμπ Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ. Μάλιστα, η συμφωνία οδήγησε σε ακύρωση κατασκευής γαλλικών υποβρυχίων για την Αυστραλία, προκαλώντας την οργή του Παρισιού και κάνοντας τον Εμανουέλ Μακρόν να επιχειρεί μέσω διμερών συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας να σχηματοποιήσει το σχέδιό του για μια Ευρώπη που θα είναι… εντός εκτός και επί τα αυτά σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

«Μπάχαλο» με την πανδημία

Όσον αφορά, δε, στην Κίνα, τον στρατηγικό αντίπαλο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δόγμα Μπάιντεν, το Πεκίνο συνεχίζει το παιχνίδι της «soft power» μέσω του εμπορίου και των αναπτυξιακών συμφωνιών και ταυτόχρονα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις του και το πυρηνικό οπλοστάσιό του και συνεχίζει να «χώνεται» σε διάφορες περιοχές μείζονος σημασίας για τις ΗΠΑ, όπως η αραβική χερσόνησος, όπου, μάλιστα, τα ΗΑΕ πρόσφατα «πάγωσαν» μια κολοσσιαία αμυντική συμφωνία με την Ουάσινγκτον και στράφηκαν προς τη Γαλλία, η οποία έσπευσε να αντικαταστήσει τα F-35 με τα Rafale F4.

Γυρίζοντας στις ΗΠΑ, τα πράγματα με την πανδημία του κοροναϊού δεν βαίνουν και πολύ καλώς, καθώς πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 64% του πληθυσμού, κατά μέσο όρο νοσούν ημερησίως σχεδόν 760.000 άνθρωποι, το σύστημα υγείας πιέζεται όλο και περισσότερο και, ταυτόχρονα ασκείται έντονη κριτική από πολλές πλευρές για τη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία. Την ίδια στιγμή, οι Κυβερνήτες κάνουν κυριολεκτικά ό,τι τους καπνίσει και τα πράγματα δεν δείχνουν να μπορούν να βελτιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προσθέστε στα παραπάνω και τις διάφορες «θεωρίες συνωμοσίας» που κυκλοφορούν σε αφθονία και η εικόνα δεν δείχνει και πολύ αισιόδοξη.

Ο φόβος των ενδιάμεσων εκλογών

Όλα αυτά, φυσικά βαραίνουν πολύ το κλίμα, καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι -εξαιρώντας ένα θαύμα- οι Δημοκρατικοί θα απωλέσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη θητεία του Μπάιντεν, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα επιτρέψουν να περάσει από το σώμα ει δυνατόν ούτε ένα νομοσχέδιο. Ο Μπάιντεν, βέβαια, υπερασπίστηκε την ατζέντα και την πολιτική του ως τώρα, ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι με τις νέες ισορροπίες στο Κογκρέσο η δουλειά του θα γίνει σχεδόν αδύνατη, παρά μόνο σε ζητήματα με ευρεία συναίνεση.

Όσον αφορά στις προτάσεις κάποιων, ο Μπάιντεν να διοικήσει μέσω προεδρικών διαταγμάτων, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη «δείξει τα δόντια του», απορρίπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες τις πρωτοβουλίες του για το μεταναστευτικό και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Με τη δημοτικότητά του στα χαμηλά, ο Μπάιντεν έχει μπροστά του μια δύσκολη και απαιτητική τριετία και το ερώτημα είναι αν μπορεί, με αρνητικές συνθήκες, να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή