Ένας στου τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα δηλώνει "αυτοαπασχολούμενος" σύμφωνα με τη Eurostat

32,6 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 74 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτοαπασχολούμενοι το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων ήταν υψηλότερο στην Ελλάδα και την Ιταλία, κοντά στο 30%, ενώ βρέθηκε σχεδόν στο 13% στην Κύπρο.

Ειδικότερα, σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα ήταν αυτοαπασχολούμενος το 2018 (30%) και περίπου ένας στους πέντε στην Ιταλία (22%), στην Πολωνία (18%) και στη Ρουμανία (17%). Ακολουθούν η Τσεχία, η Ολλανδία και η Ισπανία (16%), η Πορτογαλία, η Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο (όλες από 15%).

Από την άλλη πλευρά, οι αυτοαπασχολούμενοι αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 10% της συνολικής απασχόλησης στη Δανία και το Λουξεμβούργο (από 8%), καθώς και στη Γερμανία και τη Σουηδία (από 9%).

Τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα των αυτοαπασχολουμένων ήταν οι «επαγγελματίες» (22%), οι «εργαζόμενοι στις υπηρεσίες και  πωλητές» (16%) και οι «βιοτέχνες και συναφείς επαγγελματίες» (15%). Αυτές τις κατηγορίες ακολουθούν οι «ειδικευμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας» (14%), οι «τεχνικοί και συνεργάτες» καθώς και οι «διαχειριστές» (από 12%). Μαζί, αυτές οι κατηγορίες αντιστοιχούσαν στο 90% του συνολικού αριθμού αυτοαπασχολούμενων. Δύο στους τρεις από τον συνολικό αριθμό των αυτοαπασχολούμενων ήταν άνδρες (68%).

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ