Ενεργειακή κρίση: Έκτακτος φόρος 33% στα διυλιστήρια για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου. Προς υιοθέτηση του μέτρου και η Αθήνα

φορολόγηση πετρελαίου

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς τουλάχιστον 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Για τρεις μήνες 

Το σχετικό έγγραφο, αναφέρεται ότι «οι χώρες πρέπει να επιβάλουν αυτόν τον έκτακτο φόρο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022, που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών, με αφετηρία το 2019».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico.gr, η Αθήνα έχει ήδη δρομολογήσει την επιβολή έκτακτης  εισφοράς στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως έκανε και με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Έρχονται παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε προ διημέρου ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν συνθέτουν ένα πλαίσιο προστασίας ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, το κυβερνητικό σχέδιο εδράζεται σε δυο άξονες, πρώτον στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεύτερον στην τήρηση του αδιαπραγμάτευτου, όπως τον χαρακτήρισε, στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής: «Ό,τι κάνουμε είναι μετρημένο» επισήμανε.

Επιβολή πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός επέμεινε για την υιοθέτηση της πρότασής του για την επιβολή πλαφόν στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και όχι μόνον στο ρωσικό φυσικό αέριο και σημείωσε πως λυπάται καθώς Βρυξέλλες και κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν σε μια συμφωνία.

«Η κρίση επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πλήττει τους ασθενέστερους. Χαίρομαι που η Ευρώπη συνειδητοποίει πλέον το πρόβλημα και αναζητά λύσεις» είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και συμπλήρωσε: «τα υπερκέρδη που προκύπτουν από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διανεμηθούν στους ασθενέστερους».

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico.gr, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας καταλήγουν σε ένα σχέδιο κλιμακωτών παρεμβάσεων αλλά και κινήτρων στα νοικοκυριά ώστε να μειωθεί η κατανάλωση και κατ’ επέκταση να ανακουφιστούν οικονομικά από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σχέδιο, που θα έχει εφαρμογή από τον Οκτώβριο προβλέπει επιδοτήσεις για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για α’ κατοικία και εξοχικά και με πρόσθετο μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση 15%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι η καθιέρωση τριών μηνιαίων κλιμακίων κατανάλωσης. Αν το σχέδιο “κλειδώσει”, τότε  κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις αντίστοιχες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης με την υψηλότερη ενίσχυση να δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο.

Παράλληλα όσοι καταναλωτές ανήκουν στο κλιμάκιο της υψηλότερης κατανάλωσης και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο θα παίρνουν έξτρα επιδότηση.

Επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Χθες το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης  Αδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε πως «ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι επίκειται σχέδιο για τη μείωση της τιμής στην αντλία» βάζοντας ξανά στο προσκήνιο την «επιδότηση στην αντλία» ύψους περίπου 0,25 ευρώ, που θα ρίξει σημαντικά την τιμή που αγοράζουν οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Όπως ακριβώς χειριστήκαμε την αύξηση στο ρεύμα, βάζοντας έκτακτο φόρο στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 2 δισ. στην πηγή που έχουν επιστρέψει στους καταναλωτές ως επιδότηση στους λογαριασμούς, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα υπάρξει παρέμβαση και στα καύσιμα που θα ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους Έλληνες πολίτες μόνους τους σε αυτή την κρίση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή