Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία αντεπιτίθεται . Ο Σολτς υπερασπίζεται τα μέτρα στήριξης των 200 δισ. Οι Βόρειοι αντιδρούν στο κοινό χρέος και η ΕΕ «ψάχνεται»

Την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΕ στην προσπάθειά της να βρει κοινό βηματισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σκιαγραφούν οι αντιδράσεις της Γερμανίας μπροστά στην κατακραυγή για το «πακέτο» των σχεδόν 200 δισ. ευρώ με το οποίο το Βερολίνο επιχειρεί να ανακουφίσει τους πολίτες της χώρας από τα ενεργειακά «βάρη».

Όπως έγραψε το economico.gr, η Γερμανία, αφού απέρριψε κάθε συζήτηση για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ζητώντας από την Κομισιόν να μην την περιλάβει καν στο πακέτο των προτάσεών της, προχώρησε στην ανακοίνωσε ενός πακέτου στήριξης ύψους σχεδόν 200 δισ., το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την εισαγωγή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών κινήσεων του Βερολίνου προκάλεσε αντιδράσεις από διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ, ιδίως δε εκείνες που ζητούν το πλαφόν, υποχρεώνοντας τη γερμανική κυβέρνηση να αντεπιτεθεί και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ιδίως μετά και την διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.

Η Γερμανία αντεπιτίθεται

Έτσι, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έσπευσε να δηλώσει ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα είναι απολύτως δικαιολογημένα, προσθέτοντας ότι κι άλλες χώρες προχωρούν σε αντίστοιχα πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, απαντώντας στις κατηγορίες για υποκρισία, καθώς υποστηρίζει τη λιτότητα στις Βρυξέλλες, ενώ η ίδια εμφανίζεται έτοιμη να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα.

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ, επιχείρησε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup να καλμάρει τις αντιδράσεις, διαβεβαιώνοντας ότι το γερμανικό σχέδιο είναι «αντίστοιχο του μεγέθους της χώρας» και κατά συνέπεια συγκρίσιμο με τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί στην Γαλλία. Συμπλήρωσε, δε, ότι «πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι τα μέτρα εκτείνονται σε μία διετία».

Από την άλλη, πάντως, οι «βόρειοι» της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία) απέρριψαν μετά… πολλών επαίνων την πρόταση των Επιτρόπων Οικονομίας και Εσωτερικής Αγοράς Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν οι οποίοι, όπως έγινε και με την πανδημία του κοροναϊού, πρότειναν την προσφυγή σε αμοιβαιοποιημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ζήτημα η αλληλεγγύη

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Ένωση είναι η δήλωση του Βίκτορ Όρμπαν ότι «η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει τις δικές της εταιρείες με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ (…) όμως οι πιο φτωχές χώρες δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο (…) Είναι η αρχή του κανιβαλισμού στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες πρέπει να ενεργήσουν, διότι αυτό θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή ενότητα».

Παράλληλα, η Γαλλία, διά στόματος του ΥΠΟΙΚ, Μπρούνο Λε Μερ, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε πλέον τις επόμενες εβδομάδες και μήνες να προχωρήσουμε χωρίς κοινή στρατηγική», ενώ ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σε πολύ πιο έντονο ύφος, κατήγγειλε πιθανές «επικίνδυνες και αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς».

Κρίσιμη Σύνοδος

Στο πλαίσιο αυτό, η αναμενόμενη συζήτηση για τα ενεργειακά που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι διαφορές εντός της ΕΕ στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης παραμένουν αγεφύρωτες και οι Βρυξέλλες καλούνται κυριολεκτικά να «τετραγωνίσουν τον κύκλο».

Για την ώρα, κατ’ αρχήν συμφωνία φαίνεται να υπάρχει μόνο στο ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αλλά και σε τεχνικά ζητήματα, όπως η αποθήκευση LNG, όπως και στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας. Ωστόσο, όσον αφορά στα «καυτά» ζητήματα, όπως το πλαφόν στην τιμή του αερίου και η απόσυνδεση της τιμής του ηλεκτρικού από το αέριο, όλα μοιάζουν να είναι στον αέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή