Ενεργειακή κρίση: Πώς θα είναι το πλαφόν στην τιμή για το φυσικό αέριο που προτείνουν οι «15» της ΕΕ

Γερμανία Κατάρ

Διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση της Ελλάδας και άλλων 14 χωρών-μελών της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έδωσε ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, την ώρα που η Ένωση επιχειρεί να καταλήξει σε απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τι προτείνουν οι «15»

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο που προτείνει η ομάδα των 15 κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προβλέπει την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο που θα είναι μεταβαλλόμενο, ανάλογα με τους δείκτες τιμών σε άλλους χρηματιστηριακούς κόμβους πλην του Ολλανδικού TTF, περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή πρόταση για το πλαφόν που έχουν μελετήσει

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Σκρέκας, το πλαφόν θα είναι κυμαινόμενο με βάση τις διεθνείς τιμές, καθώς θα συνδεθεί με τα χρηματιστήρια ενέργειας Henry hub σε ΗΠΑ και αντίστοιχους δείκτες σε Ασία, σε Αυστραλία και μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο, θα προκύπτει μια τιμή που θα βρίσκεται εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος.

«Η αγορά δεν λειτουργεί σωστά»

Εφόσον επιλυθούν τα θέματα που συνδέονται με τη ρευστότητα που διακινείται στα hubs, το πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανώτατο όριο που θα διασφάλιζε χαμηλές τιμές και δεν θα εξέτρεπε την πορεία των φορτίων LNG σε άλλες αγορές που είναι ένας από τους κύριους φόβους των βόρειων χωρών. Ωστόσο στην πρόταση περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι μια χώρα εφόσον αδυνατεί να προμηθευτεί αέριο για διάφορους λόγους, θα μπορεί να αγοράσει ακόμη και σε τιμή πάνω από το πλαφόν.

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως η Ευρώπη αγοράζει «το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο και δεν υπάρχει άλλη αιτία πέρα από την σπέκουλα». Όπως σημείωσε, η «αγορά δεν λειτουργεί σωστά. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν λειτουργούν. Φαίνεται πως κάθε φορά που υπάρχει φόβος μείωσης της ροής οι τιμές εκτινάσσονται».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων εντός ΕΕ δήλωσε ότι η Γερμανία ακούει τις προτάσεις αλλά δεν συμφωνεί καθώς εγείρει ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού. Οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται και θα υπάρξει νέα επαφή με Γερμανία και Ολλανδία που αντιδρούν, στο νέο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην η Πράγα.

Αναφορικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για το ιβηρικό μοντέλο επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως δεν θεωρείται και το πλέον αποτελεσματικό ενώ θα χρειαζόταν χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια. Τόνισε πως μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα και το ειδικό πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή και το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή.

Νέος μηχανισμός για τα υπερκέρδη

Πέρα ωστόσο από τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε και τη λειτουργία ενός νέου μηχανισμού που θα εφαρμόσει από φέτος τον Νοέμβριο ανάκτησης υπερεσόδων από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε περιπτώσεις (όπως τον Σεπτέμβριο), που η χονδρική τιμή και οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις οδήγησαν σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Ο μηχανισμός θα συνυπολογίζει τυχόν πρόσθετα κέρδη και ζημιές στο δεκάμηνο κάθε χρόνου (φέτος θα ξεκινήσει ο υπολογισμός από τον Αύγουστο) και αν προκύπτει θετική διαφορά, τότε θα αντλείται. Στην ουσία με το μηχανισμό αυτό επιβάλλεται πλαφόν στα έσοδα των προμηθευτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή