Ενεργειακό «σοκ και δέος» στην Ευρώπη. Πολλές χώρες εγκαταλείπουν άρον-άρον τα σχέδια απολιγνιτοποίησης μπροστά στη «θύελλα»

Ευρώπη: πολλές χώρες εγκαταλείπουν τα σχέδια απολιγνιτοποίησης

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – εκτός των άλλων δεινών που επέφερε – επέτεινε ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ εγκαταλείπουν όπως-όπως τα σχέδιά του για απολιγνιτοποίηση και επιστρέφουν, κυριολεκτικά τρέχοντας, στον γαιάνθρακα ως βασικό καύσιμο.

Ολοταχώς πίσω στον λιγνίτη

Σύμφωνα με άκρως ανησυχητικό ρεπορτάζ του Euractiv, σε χώρες όπως η Τσεχία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Γερμανία, χώρες που είχαν στηρίξει στο φυσικό αέριο το πέρασμα από τον λιγνίτη στην «πράσινη» ενέργεια, λόγω της εξάρτησής τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, εγκαταλείπουν μεγαλεπίβολα σχέδια και επιστρέφουν άρον-άρον στη χρήση του άνθρακα.

Στην Τσεχία ήδη κάποιες εταιρείες έχουν στραφεί στον λιγνίτη, στη Ρουμανία αυξάνεται η εξόρυξη γαιάνθρακα, η Βουλγαρία εγκαταλείπει ένα σχέδιο μεγάλης ενεργειακής μονάδας φυσικού αερίου και επιστρέφει στον άνθρακα για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να κατασκευαστούν δύο νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες και η Γερμανία έχει θέσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα σε ετοιμότητα. Ακόμα και η Ιταλία, διά στόματος Μάριο Ντράγκι, παραδέχθηκε ότι δεν αποκλείεται η επαναλειτουργία μονάδων άνθρακα.

Ομολογία Τίμερμανς

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή «πράσινη» πολιτική αναγνώρισε και ο αρμόδιος Επίτροπος, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα στο BBC, σημείωσε ότι αν μια χώρα αποφασίσει να περάσει άμεσα στις ΑΠΕ, χωρίς την ενδιάμεση στάση στο φυσικό αέριο, τότε μπορεί να διατηρήσει για μεγαλύτερο διάστημα τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, καθώς «θα παραμένει εντός των παραμέτρων που θέσαμε για την κλιματική πολιτική μας».

Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) τόνισε ότι «εκτιμούμε ότι μια βραχυπρόθεσμη στροφή από το αέριο στον άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για αέριο για την παραγωγή ενέργειας κατά 28 bcm, προτού υπάρξει συνολική αύξηση των εκπομπών στην ΕΕ που σχετίζονται με την ενέργεια». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο της Κομισιόν RePowerEU δεν προβλέπεται αλλαγή από φυσικό αέριο σε άνθρακα.

Ο «ρωσικός γρίφος»

Η δυναμική επιστροφή του λιγνίτη έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερης πίεσης στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, καθώς, εκτός του ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκονται σε… στρατοσφαιρικά επίπεδα, η Ευρώπη καλείται να αποδεσμευτεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς, πλέον, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι η εξάρτηση αυτή την εμποδίζει να λάβει τις απαραίτητες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για την επίθεση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, επί του πρακτέου, η αποδέσμευση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη και εμπεριέχει τον κίνδυνο να προκληθεί έκρηξη στις τιμές του αερίου, επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών ανά την Ευρώπη. Παράλληλα, η Ρωσία στέλνει το μήνυμα ότι αν η Ευρώπη σταματήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο, διεθνώς η τιμή του αργού μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 300 δολάρια το βαρέλι, με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή