Ένεση ρευστότητας στην Τουρκία από τη Νότια Κορέα. Απέλπιδες προσπάθειες του Ερντογάν να σταματήσει τις πιέσεις στην τουρκική λίρα

Νότια Κορέα

Σε συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος προχώρησαν Τουρκία και Νότια Κορέα, ύψους 2 δισ. δολαρίων και διάρκειας τριών ετών, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να ενισχύεται στις συναλλαγές της Πέμπτης άνω του 0,6% έναντι του δολαρίου στις 8,58 λίρες/δολάριο.

Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις έντονες πιέσεις που δέχεται το τουρκικό νόμισμα στην αγορά συναλλάγματος αλλά και να ενισχύσει τα εξαϋλωμένα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, τα οποία είναι αρνητικά, αν συνυπολογιστούν και οι υποχρεώσεις.

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) και της Bank of Korea, στοχεύει στην προώθηση του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας για την ανάπτυξη και στις δύο χώρες, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας.

Από το Κατάρ η μεγαλύτερη βοήθεια προς την Τουρκία 

Η μεγαλύτερη βοήθεια που έχει λάβει η Τουρκία μέσω συμφωνιών ανταλλαγής συναλλάγματος είναι από το Κατάρ, το οποίο συνολικά έχει συνάψει συμφωνίες με τον Ερντογάν ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Πα’ όλα αυτά, η τουρκική λίρα συνεχίζει να βρίσκεται πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αφού ο πληθωρισμός καλπάζει και η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το εξωτερικό χρέος.

Οι επενδύσεις της Νότιας Κορέας στην Τουρκία 

Αναλυτές σημειώνουν ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως μία ακόμη χώρα του G20 δείχνει πρόθυμη να υποστηρίξει τη συνέχιση των πραγματικά αμφισβητούμενων πρακτικών που υιοθετεί ο Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της χώρας.

Επιχειρήσεις από τη Ν. Κορέα έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην τουρκική οικονομία, κυρίως στους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ένα συμβόλαιο του 2017 για την κατασκευή της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο, στα στενά των Δαρδανελίων, ύψους 2,7 δισ. δολαρίων.

Καμία δημοσίευση για προβολή