Ενέσεις ρευστότητας 6,8 δις για 1,7 εκατ. εργαζόμενους, 700.000 επαγγελματίες και 800.000 επιχειρήσεις – Όλα όσα προβλέπει το 4ο πακέτο στήριξης

Μία ισχυρή τονωτική “ένεση” στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την επιδημία του κοροναϊού ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας. Στο 4ο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται περισσότερα μέτρα και κονδύλια από αυτά που είχαν αρχικώς υπολογιστεί, ενώ διορθώνονται “αδικίες” που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις σε επαγγελματικούς κλάδους.

Το πακέτο περιλαμβάνει νέα λίστα ΚΑΔ, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και την επέκταση σε περισσότερους μισθωτούς η ενίσχυση των 800 ευρώ που πλέον μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι ή το 81%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας :

*Καλύπτεται και η ασφαλιστική εισφορά για 45 ημέρες, ενώ δίνεται αναστολή πληρωμών φόρων για 4 μήνες και 25% έκπτωση αν πληρωθούν έγκαιρα.

* Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων. Συνολικά καλύπτονται από διαφορετικά σχήματα 800.000 επιχειρήσεις ή 76% του συνόλου. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Δίνεται 25% έκπτωση αν πληρωθούν εμπρόθεσμα. Αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα τότε το 25% του ΦΠΑ θα καλύψει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Προϋπόθεση να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Καλύπτονται 700.000 επαγγελματίες ή το 75% του συνόλου

* Θεσπίζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» για στήριξη μικρομεσαίων. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 1 δισ. ευρώ. Θα επιστραφεί μερικώς ή ολικώς αργότερα. Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας από το Taxis. Η ενισχυθεί θα προσδιορίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ως τις 10 Απριλίου. Ισχύει ρήτρα μη απολύσεων που ισχύει από σήμερα.

* Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Όσες δεν καλύπτονται από τα μέτρα πρέπει να το πληρώσουν πριν το Πάσχα. Όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασιακής σχέσης θα πάρουν το Δώρο για το συγκεκριμένο διάστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Δίνεται δώρο Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της υγείας και της Πολιτικής Προστασίας

*Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

* Θα δοθεί στήριξη σε κλάδους πρωτογενή τομέα που πλήττονται από την κρίση. Διατίθεται αρχικά ποσό 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

* Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού κατά 5 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο Χρ. Σταϊκούρας οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων φτάνουν το 2,1 δισ., ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές σε 1,5 και τα μέτρα στήριξης σε 1,4 δισ. ευρώ. Σύνολο 5 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε, οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται  αντί κατά 4 δισ. ευρώ όπως είχε πει αρχικά η κυβέρνηση κατά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό απαιτείται διότι:

  • Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.
  • Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.
  • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.
  • Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ποσοστό, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο 2% του ΑΕΠ. Και αυτά τα ποσά, διευκρίνισε, δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

1 δις ευρώ για παροχή εγγυημένων δανείων από το δημόσιο για κεφάλαιο κίνησης

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ρυθμίσεις σε ότι αφορά τις επιταγές προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το μέτρο για πάγωμα πληρωμών για 75 ημέρες.
Ζήτησε δε από τους εκδότες των επιταγών που μπορούν να προχωρήσουν στις πληρωμές.Όπως είπε αρχές Απριλίου θα κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο για την παροχή εγγυημένων από το δημόσιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων που πλήττονται, ώστε αρχές Μαίου να μπορούν να πάρουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κίνησης.
Ακόμα, ανακοίνωσε αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους. Κάλεσε όποιον το επιτρέπουν τα οικονομικά του να πληρώσει.
Από 1η Απριλίου ανοικτή η πλατφόρμα για το επίδομα και τη μείωση του ενοικίου πρώτης κατοικίας των εργαζόμενων 
Ο υπουργός Εργασίας  Γ. Βρούτσης μίλησε για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις οποίες οι εταιρείες αιτήθηκαν μειώσεις 40% στις εμπορικές μισθώσεις και αναστολές συμβάσεων εργασίας.
  • Η πλατφόρμα που είναι ανοικτή ως 31 Μαρτίου έχει δεχτεί 295.000 αιτήματα. Θα παραμείνει ανοικτή για εταιρείες που έχουν ΚΑΔ που ανακοινώθηκε σήμερα ότι στηρίζονται.
  • Από 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους προκειμένου να μειωθεί 40% το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και για να πάρουν το επίδομα 800 ευρώ.*
  • Από 6/4 οι επαγγελματίες με έως 5 εργαζόμενους μπορούν να αιτηθούν της στήριξης 800 ευρώ αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.* Σε ότι αφορά τους έξι επιστημονικούς κλάδους θα διατεθεί εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση 600 ευρώ για τον Απρίλιο. Το ποσό είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και χωρίς παρακρατήσεις.
  • Η πρώτη δόση (400 ευρώ) θα δοθεί μετά το πρώτο 10ημερο. Θα γίνει με voucher. Αν η κρίση συνεχιστεί από τον Μάιο αυτοί οι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών θα μεταπέσουν στο καθεστώς των 800 ευρώ.
  • Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών θα δοθεί μείωση 25% για το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου αν πληρωθούν κανονικά.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή