Ενημέρωση της Βουλής από Μητσοτάκη για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα

Ενημέρωση της Βουλής από Μητσοτάκη για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει στις 11:00 τη Βουλή σε ό,τι αφορά  στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα

όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα στις νέες ιστορικές συνθήκες που διαμορφώνονται. “Οι πολιτικοί αρχηγοί, τονίζεται, καλούνται να  πάρουν καθαρή θέση μπροστά στον ελληνικό λαό, σε αυτή την ιστορική συγκυρία για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Οι συνθήκες απαιτούν εθνική υπευθυνότητα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη πρόκληση. Δεν είναι ώρα, σε μια τόσο κρίσιμη, παγκόσμια γεωπολιτική συγκυρία, να επικρατήσουν τα  μικροπολιτικά συμφέροντα σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα”.

“Αυτοσκοπός  και εθνική προτεραιότητα η άμυνα”

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες βράδυ ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ευρύτερη γειτονιά μας, αποδεικνύουν ότι η άμυνα είναι όχι μόνο αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα. Είναι όρος ύπαρξης της Πατρίδας μας και όρος επιβίωσης και ευημερίας του Ελληνισμού. Δεν μπορεί, άλλωστε, να αγνοείται από κανένα ότι το ιστορικό και γεωγραφικό υπόστρωμα της περιφέρειάς μας είναι δυνάμει επικίνδυνο.

Διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η αμυντική ικανότητα καθιστά την Ελλάδα παράγοντα με μεγάλη επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομίας

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν ταυτόχρονα εκείνους τους Ευρωπαίους ηγέτες- μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  που  έθεταν  επιτακτικά  την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη  ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά τη ρωσική εισβολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση -όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- θα χρηματοδοτήσει, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά, την αγορά και την παράδοση αμυντικού εξοπλισμού σε μια χώρα, την Ουκρανία.

Όπως και το γεγονός ότι ο Γερμανός σοσιαλδημοκρατης Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όχι μόνο ενέκρινε την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αλλά ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις του στον τομέα της άμυνας. Όπως και η περίπτωση της Σουηδίας που, ενώ ακολούθησε πολιτική ουδετερότητας στον Ψυχρό Πόλεμο, θα στείλει -όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον- στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Τα 24 Rafale και οι φρεγάτες Belharra

Σημειώνεται ότι  στο διάστημα που πέρασε, η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, έχει προχωρήσει στη συμφωνία για την προμήθεια 24  Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας.

Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, κάτι έχει συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της με την Αίγυπτο, έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή