Ενωμένη η Ευρώπη απέναντι στον εκβιασμό του Πούτιν. Η Ρωσία δεν έχει ισοδύναμες εναλλακτικές αγορές για το φυσικό αέριο της

αυξήσεις τιμές

Οι χώρες της Ευρώπης δεσμεύτηκαν να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στο αίτημα-εκβιασμό του Πούτιν να πληρώσουν σε ρούβλια τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ενώ, την ίδια στιγμή, η απειλή της Μόσχας για διακοπή του εφοδιασμού τους αποκλιμακώθηκε χθες (Παρασκευή).

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχεδιάζουν – και προετοιμάζονται – διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί με αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σκληρή στάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Καθώς απομένουν εβδομάδες πριν την εξόφληση των υφιστάμενων συμβολαίων, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για την προμήθεια του ενός τρίτου του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, συζητούν πως θα αντιμετωπίσουν τις απειλές του Πούτιν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες (Παρασκευή) ότι όσες εταιρείες έχουν συμβόλαια εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, τα οποία ορίζουν πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια θα πρέπει να επιμείνουν στην τήρησή τους, αρνούμενες την αλλαγή που ζητάει εκβιαστικά η Μόσχα.

“Πρέπει να τηρούνται οι συμφωνημένες συμβάσεις. Το 97% των σχετικών συμβάσεων ορίζουν ρητά την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια. Οι εταιρείες με τέτοιες συμβάσεις δεν θα πρέπει να υποκύψουν στις ρωσικές απαιτήσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ΕΕ θα απαντήσει με ενιαίο τρόπο σε αυτή την τελευταία επιχείρηση της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις μας», είπε ο εκπρόσωπος.

Το Κρεμλίνο κερδίζει χρόνο

Το Κρεμλίνο κερδίζει χρόνο, δηλώνοντας την Παρασκευή ότι δεν θα κλείσει αμέσως τις κάνουλες προς την Ευρώπη, καθώς οι πληρωμές για παραδόσεις που οφείλονται μετά την 1η Απριλίου είναι προγραμματισμένες για το δεύτερο εξάμηνο αυτού του μήνα και τον Μάιο.

Αυτό το “μήνυμα”, και οι ενδείξεις ότι η Ευρώπη θα ακολουθούσε μια ρεαλιστική προσέγγιση, αποτέλεσε ανακούφιση για τις αγορές. Οι τιμές του φυσικού αερίου, που είχαν αυξηθεί, λόγω των φόβων για περαιτέρω αναστάτωση, μειώθηκαν.

Αν και οι εξαγωγές ενέργειας είναι ο πιο ισχυρός μοχλός αντίδρασης του Πούτιν ενάντια στις σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, τα περιθώρια ελιγμών του είναι περιορισμένα, επειδή η Μόσχα δεν έχει τη στιγμή αυτή εναλλακτικές αγορές για το φυσικό της αέριο, το οποίο διοχετεύει στην Ευρώπη.

“Εάν ο Πούτιν κλείσει το φυσικό αέριο, μπορεί να είναι μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται τα χρήματά μας και δεν μπορεί να επαναδρομολογήσει όλο το φυσικό αέριο του” σε άλλες αγορές, δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος φυσικού αερίου.

  • Mε πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή