Ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζών. “Τελεσίγραφο” για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων , στήριξη των δανειοληπτών και μείωση των χρεώσεων. Στοπ στα bonus των στελεχών

Πως απαντούν οι τράπεζες για δάνεια, επιτόκια καταθέσεων και προμήθειες

Ένα “δεν πάει άλλο”, όσο πιό ευγενικά γίνεται, είπε χθες η κυβέρνηση στις συστημικές τράπεζες. Και ακολούθησε ένα λιγότερο ευγενικό “τελεσίγραφο” για απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα “εντός δύο εβδομάδων. Η κυβερνητική παρέμβαση – και κυρίως η πίεση που ασκήθηκε – ενόχλησε τους επι κεφαλής του τραπεζικού συστήματος. “Κερασάκι στην τούρτα” η δήλωση Σταϊκούρα στους εμβρόντητους τραπεζίτες ότι ” δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022″.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από το  χρηματοπιστωτικό σύστημα “να συμβάλει ενεργά τστην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος”.

Ο υπουργός σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και θα πρέπει και οι τράπεζες να ακολουθήσουν την πολιτική της κυβέρνησης – που ουσιαστικά στηρίζει τα εισοδήματα των πολιτών που πιέζονται – συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

“Τελεσίγραφο” δύο εβδομάδων στις τράπεζες

Το υπουργείο κάλεσε τις τράπεζες το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και την επανεξέταση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες. Αυτό δεν άρσε στους κορυφαίους τραπεζίτες, που εμφανίστηκαν έοιμοι να κάνουν μικρές παραχωρήσεις, ήσσονος σημασίας.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες εμφανίζονται “ενοχλημένοι” με την πολιτική παρέμβαση, όπως λένε στη λειτουργία των τραπεζών. “Δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούμε να προτείνουμε τα οποία να μην προσκρούουν στους εποπτικούς περιορισμούς”, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας. Δεν κρύβουν δε τη δυσαρέσκειά τους για τους υψηλούς τόνους που “έχει υιοθετήσει το ΥΠΟΙΚ” υποδεικνύοντας στις τράπεζες, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Τι ζήτησε η κυβέρνηση στη συνάντηση Σταϊκούρα – Τραπεζιτών

  • 1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  • 2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
  • 3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
  • 4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
  • 5ον. Η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Τι λένε οι τράπεζες

Η επιμήκυνση δανείου: Αποτελεί το πεδίο όπου οι τράπεζες έχουν τα περισσότερα περιθώρια να δράσουν χωρίς οι αναδιαρθρώσεις δανείων να “χτυπήσουν” στα κεφάλαιά τους. Μια επιμήκυνση επτά ετών – όπως εξετάζεται στην Ισπανία – είναι ένα μέτρο που μπορούν να υποστηρίξουν χωρίς να χρειαστεί να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις, δίνοντας στον δανειολήπτη τη δυνατότητα να καταβάλλει μικρότερη μηνιαία δόση.

Οι τράπεζες απορρίπτουν κατηγορηματικά την απορρόφηση ή μείωση spread, εξηγώντας ότι το επιτόκιο που πληρώνει κάθε οφειλέτης είναι συνάρτηση του Euribor και του spread, το οποίο διαμορφώνεται με βάση το πιστωτικό του προφίλ και το ρίσκο της χώρας.

Η μείωση χρεώσεων δεν αντιμετωπίζονται θετικά  από τις τράπεζες. Οι ίδιες υποστηρίζουν ότι οι προμήθειες που χρεώνουν κυμαίνονται στα μέσα επίπεδα του ευρωπαϊκού κλάδου.

Η ρύθμιση οφειλών θεωρείται από τις τράπεζες ότι δεν αποτελούν θέμα προς συζήτηση. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι πράττουν τα δέοντα, προχωρώντας σε ρυθμίσεις χρεών για τους ευάλωτους οφειλέτες που ζητούν αναδιάρθρωση του δανείου κυρίως με επιμήκυνση της οφειλής.

Για την πιστωτική επέκταση τα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι ο κ. Σταϊκούρας κρούει ανοιχτές πόρτες.”Εμείς είμαστε οι πρώτες που θέλουμε να δίνουμε δάνεια αφού έτσι αποκομίζουμε έσοδα. Ανταγωνιζόμαστε εντατικά η μία την άλλη στη χορήγηση νέων δανείων, προσεγγίζοντας διαρκώς νέες επιχειρήσεις για χορήγηση δανείων”, απαντούν στην προτροπή του ΥΠΟΙΚ.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή