Ένταση στον Ειρηνικό: Κοινή αεροπορική περιπολία Κίνας και Ρωσίας με φόντο τις δηλώσεις Μπάιντεν την Ταϊβάν

Μόνο λίγες ώρες μετά την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η Αμερική θα απαντήσει στρατιωτική αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν, Πεκίνο και Μόσχα αποφάσισαν να στείλουν «μήνυμα» στην Ουάσινγκτον.

Έτσι, κοινά γυμνάσια περιπολίας στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού πραγματοποίησαν στρατιωτικά αεροσκάφη της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Σε αυτή μετείχαν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά αεριωθούμενα βομβαρδιστικά Xian H-6, διευκρίνισε η ρωσική πλευρά.

Κοινή αεροπορική άσκηση

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, σε ορισμένα στάδια της διαδρομής, τα πυραυλοφόρα συνοδεύονταν από F-2 της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας και F-15 της Ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Κατά τη διάρκεια των αποστολών τους, τα αεροσκάφη και των δύο χωρών ενήργησαν αυστηρά σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου. Δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις σε ξένο εναέριο χώρο» διευκρινίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Σχεδίου Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022 και δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών.

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινή αεροπορική περιπολία. Η περιπολία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο ιστότοπό του.

Η δήλωση Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, ο Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο στο Τόκιο εάν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν στην περίπτωση που δεχόταν επίθεση από την Κίνα, απάντησε: «Ναι». «Αυτή είναι η δέσμευση που λάβαμε… Συμφωνούμε με την πολιτική της ενιαίας Κίνας. Έχουμε συμφωνήσει με αυτήν και όλες οι επιδιωκόμενες συμφωνίες βασίστηκαν εκεί. Αλλά η ιδέα ότι, ότι μπορούν να την πάρουν με τη βία (σ.σ. την Ταϊβάν), απλά δεν είναι κατάλληλη» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αμηχανία στον Λευκό Οίκο, καθώς έμοιαζε να ανατρέπει την πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με το τι θα πράξει η Αμερική αν η Κίνα επιχειρήσει να εισβάλλει στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά, ωστόσο, είναι προφανές ότι οι κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία αξιοποιούνται ως μήνυμα προς τις ΗΠΑ, τόσο σχετικά με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στον ΙνδοΕιρηνικό, όσο και σχετικά με τη στάση της Ουάσινγκτον έναντι της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Καμία δημοσίευση για προβολή