Eντείνεται η αγωνία για δεύτερο lockdown – Διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων, φόβοι για την οικονομία, συναγερμός για τις ΜΕΘ

lockdown οικονομία ΜΕΘ

Κάθε ώρα που περνάει, το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έρχεται ολοένα και πιο επιτακτικά στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση το “ξορκίζει”, οι επιστήμονες διχάζονται και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να προβλέψει τις συνέπειες μίας νέας καραντίνας στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι ο έλεγχος της πανδημίας έχει ξεφύγει.

Τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται καθημερινά και τα κρεβάτι στις ΜΕΘ, λιγοστεύουν

Η επιστημονική κοινότητα είναι σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, καθώς εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της μάχης με την πανδημία, η οποία κυριολεκτικά κρέμεται από μία κλωστή.

Αν τα μέτρα αποδώσουν το επόμενο δεκανθήμερο, τότε το σύστημα θα πάρει μία ανάσα, έστω και προσωρινή. Αν όχι, τότε η κατάσταση περιπλέκεται.

Άπαντες πλέον, είτε πρόκειται για κυβερνητικά στελέχη, είτε για επιστήμονες παραδέχονται πως η κατάσταση είναι δύσκολη. Πολλοί έχουν φτάσει, δε, να κάνουν ανοιχτά λόγο για γενικευμένο lockdown -τουλάχιστον- σε επίπεδο Περιφερειών.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μιλώντας χθες το βράδυ στον Alpha, έκανε λόγο για κρίσιμες στιγμές.

Βέβαια έσπευσε να ρίξει τους τόνους αναφορικά με ένα νέο lockdown λέγοντας πως πρέπει να δοκιμασθούν όλα τα διαθέσιμα μέτρα, ώστε να μην πάμε σε ένα σκληρό, οριζόντιο «λουκέτο» που πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.

«Γεμίζουν τα κρεβάτια στην Αττική»

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει :

«Οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό, στις ΜΕΘ, είναι περισσότεροι σήμερα, από όσους ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Νοσηλεύονται 86 ασθενείς με κοροναϊό και ένα ύποπτο κρούσμα. Σήμερα μιλήσαμε με τα νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ για περιστατικά κοροναϊού.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι πάνω από το χθεσινό αριθμό που έδωσε ο ΕΟΔΥ. Επίσης το ίδιο και το Σαββατοκύριακο. Δ

εν κατανοούμε γιατί δίνονται διασωληνωμένοι και όχι αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ. Γι αυτό βλέπουμε και τις μεγάλες αυξομειώσεις από ημέρα σε ημέρα.

Μας προετοιμάζουν για διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Οι κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν επικίνδυνα ειδικά στην Αττική. Χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ.

Σε λίγο θα δούμε διασωληνωμένους ασθενείς με κοροναϊό να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους με άλλα περιστατικά του ιού, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής».

Νοσηλευόμενοι ανά νοσοκομείο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 86 ασθενείς με κοροναϊό ενώ ένας ασθενής που θεωρείται ύποπτο κρούσμα είναι διασωληνωμένος.

 

Διαφωνίες μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας

Ενδεικτικό της αμηχανίας μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι ότι και μεταξύ των επιστημόνων, δεν υπάρχει ενιαία θέση.

Αρκετοί θεωρούν ότι θα αποφευχθούν τα πολύ πιο αυστηρά μέτρα -όπως ένα lockdown λίγων ημερών στην πρωτεύουσα- με τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, ενώ άλλοι τονίζουν πως πρέπει να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα καθώς έρχεται ένα δύσκολο δεκαήμερο.

Οχι σε νέο lockodown τώρα

Ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης δεν θεωρεί καλή ιδέα την επιβολή ενός γενικευμένου lockdown τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί. Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα.

Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση», τόνισε ο καθηγητής ( ΣΚΑΪ) .

Όπως είπε,  αν κάνουμε lockdown τώρα, θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός. Κράτησε, ωστόσο, και μία επιφύλαξη, τονίζοντας  πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα αν επιβληθεί lockdown.

«Το πιο λογικό μέτρο θα έπρεπε να είναι μάσκες παντού. Μέτρο πιο εύκολο να εφαρμοστεί από το να πούμε στο κόσμο μπες μέσα από τις 22:00 το βράδυ» είπε.

«Lockdown» στην Αττική αλλιώς η επιδημία θα ξεφύγει

Tην άποψη  πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown», εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων κ. Ν. Σύψας.

Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε.

Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο – όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας.

Ενώ «εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία». Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ένα ενδεχόμενο 15ήμερο lockdown στην Αττική θα έχει κόστος στην οικονομία 500 – 600 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτουν ότι η ύφεση με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να κλείσει κοντά στα επίπεδα του 8%, ωστόσο αν η κατάσταση επιδεινωθεί τότε η ύφεση μπορεί να οδηγηθεί σε διψήφιο νούμερο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε «αν φτάναμε σε νέο lockdown η ζημιά στην οικονομία θα ήταν πολύ μεγάλη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να αποφύγουμε ένα νέο lockdown».

Δυσοίωνα μηνύματα για τις επιχειρήσεις

Βαθύ είναι το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται απότομα, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν ότι επιδεινώθηκε η οικονομική τους κατάσταση στο προηγούμενο εξάμηνο, αναφέροντας παράλληλα μείωση του τζίρου και ρευστότητας. Δυσοίωνα τα μηνύματα και στο μέτωπο της απασχόλησης, με μία στις έξι επιχειρήσεις να μειώνουν θέσεις εργασίας.

Μία στις δύο επιχειρήσεις αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο επόμενο εξάμηνο και μία στις τρεις εκφράζει φόβο για ενδεχόμενη διακοπή δραστηριότητας κατά το επόμενο διάστημα.

«Βόμβα» κοροναϊού στο κέντρο της Αθήνας

Δύο είναι, κατά τους ειδικούς, οι ομάδες του πληθυσμού που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα. Η πρώτη είναι οι μετανάστες, καθώς ζουν πολλά άτομα μαζί σε σπίτια και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τηρήσουν τους υγειονομικούς κανόνες.

Η δεύτερη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι. Σε αυτή την ομάδα το πρόβλημα προκύπτει από τους οικείους τους, καθώς κολλούν από μέλη της οικογένειάς τους.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει πια άλλη επιλογή παρά μόνο τον περιορισμό της κυκλοφορίας σε πιο γενικευμένο βαθμό, και στο τέλος να έρθει και ο αποκλεισμός της Αττικής.

Πριν το lockdown αναμένεται να έρθει μεγαλύτερος περιορισμός της κίνησης, με το sms που γνωρίζαμε.

Καμία δημοσίευση για προβολή