Θετικές ειδήσεις στον επενδυτικό μαραθώνιο. Διεθνείς όμιλοι δρομολογούν επενδύσεις στην Ελλάδα

Νέο επενδυτικό μαραθώνιο έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, η οποία αποτελεί και τον “πολιορκητικό κριό” της κυβερνητικής πολιτικής, αφού οι επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα εκτιμάται ότι είναι αυτές που της διασφαλίζουν και την πολύ καλή δημοσκοπική πορεία που εξακολουθεί να έχει, επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φέρονται να έχουν καταννοήσει πλήρως ότι η οικονομία είναι το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό, στο οποίο καταγράφεται προβληματισμός και δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.  Επιπρόσθετα, είναι ο πρώτος τομέας κυβερνητικού έργου, στον οποίον καταγράφονται  απτά αποτελέσματα.

Ηδη, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι θετικές ειδήσεις για  επενδύσεις μεγάλων ξένων επώνυμων ομίλων στην Ελλάδα. Brands με διεθνή παρουσία και αναγνωρισιμότητα και κυρίως με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Η σχετική κινητικότητα έχει ξεκινήσει το τελευταίο επτάμηνο και ωριμάζει τώρα με τις πρώτες υπογραφές συμβάσεων. Pfizer, Tesla, Volkswagen, Cisco, SAP, Amazon και eBay είναι οι γνωστότερες από τις εταιρείες που είτε ενισχύουν είτε εγκαθιστούν για πρώτη φορά εδώ δραστηριότητές τους.

Αραβικά κεφάλαια αναζητούν επενδυτικά projects

Ταυτοχρόνως, εμβάθυνση και εξειδίκευση των συζητήσεων για αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως σε  τομείς όπως το εμπόριο, το real estate, η ενέργεια και ειδικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η άμυνα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, τα αγροδιατροφικά προϊόντα κ.ά. επιχειρούν  η πολυμελής αποστολή από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα που βρίσκεται από χθες στη χώρα μας  και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Σήμερα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας των ΕΑΕ Sultan Ahmed Al Jaber.

Η κυβέρνηση τρέφει σημαντικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα του ανοίγματος που έχει κάνει στην Αραβική Χερσόνησο, καθώς τόσο από το Αμπου Ντάμπι όσο και από τη Σαουδική Αραβική, εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Τον Μάρτιο, εξάλλου,  έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη στο Ριάντ, ο οποίος θα συνοδεύεται από 40 επιχειρηματίες.

Παράλληλα με τις παραπάνω κινήσεις, συνεχίζεται ο επενδυτικός μαραθώνιος του πρωθυπουργού και στην Ευρώπη.

Στις 9 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Βερολίνο για το ελληνογερμανικό φόρουμ με αντικείμενο την πράσινη ατζέντα, και εκεί αναμένεται να ανακοινωθούν τρία μεγάλα πρότζεκτ.

Προσδοκίες για επιτάχυνση των κινεζικών  επενδύσεων

Παρά την επιδημία του κορωνοϊού που έχει παραλύσει την Κίνα, η κινεζική κυβέρνηση  ενημέρωσε ήδη τις κυβερνήσεις που θα συμμετάσχουν, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, ότι η συνάντηση για την πρωτοβουλία «17+1» θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις αρχές Απριλίου στο Πεκίνο.

Παράλληλα, διατηρείται ακμαίο  το ενδιαφέρον της Αθήνας για την πρωτοβουλία των τριών θαλασσών (Βαλτική, Αδριατική, Μαύρη Θάλασσα), ένα φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν 12 κράτη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία είναι μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει προς το παρόν στο συγκεκριμένο φόρουμ, όμως αυτοί οι σχηματισμοί προσελκύουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως διαπίστωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, στο οποίο συμμετείχε και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης, ο οποίος επισκέφθηκε στο τέλος Ιανουαρίου την Ιαπωνία, μια χώρα που θέλει να εισδύσει επενδυτικά στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη και θα μπορούσε διευκολυνθεί από μια διαφορετική σχέση με την Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας και κάλεσε τον Ιαπωνικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών να πραγματοποιήσει την ετήσια σύνοδό του στην Ελλάδα και να συνδέσει την παρουσία του αφενός με συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις και αφετέρου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020.

Οι νέες μονάδες ΑΠΕ και το φυσικό αέριο

Στον τομέα της ενέργειας, οι επενδύσεις – από την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ, την κατασκευή αγωγών και δικτύων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, μέχρι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις – αναμένεται να ξεπεράσουν ταΗ σημασία που έχει ο κλάδος της ενέργειας αποτυπώνεται και στο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις, ύψους  14 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της στροφής της επιχείρησης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπέγραψε μέσω της θυγατρικής της μνημόνιο με την Masdar Taaleri Generation, με έδρα το Αμπου Ντάμπι, προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες συνεργασίας σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα τουλάχιστον 300 MW.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το μνημόνιο με την πορτογαλική EDP Renewables, θυγατρική της Energias de Portugal, η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα των ΑΠΕ, προκειμένου να αναπτύξουν έργα στην Ελλάδα τουλάχιστον 400 MW.

Το πρότζεκτ της Volkswagen

Την περασμένη εβδομάδα  στελέχη της Volkswagen επισκέφτηκαν τη χώρα μας προκειμένου να διερευνήσουν σε ποια νησιά θα μπορούσε να εκπονηθεί το πιλοτικό έργο που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο γερμανικός κολοσσός στην Ελλάδα.  Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις στην Καβάλα και στη Θάσο, παρόντος του κ. Φραγκογιάννη, για τη συνέχιση μιας διαπραγμάτευσης η οποία ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μόναχο και αφορά πολλά πεδία, μεταξύ των οποίων το e-mobility (ηλεκτροκίνηση) και νέες υπηρεσίες αυτοκίνησης.

SAP

Η γερμανική τεχνολογική εταιρεία SAP ανακοίνωσε το «Πρόγραμμα Athinà – Επιμόρφωση Νέων στις τεχνολογίες SAP», το οποίο στοχεύει στη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας μεσοπρόθεσμα.

PwC

Την ίδια ώρα, η PwC πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει την ενίσχυση της δραστηριότητάς της στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας προοπτικώς έως και 100 θέσεις εργασίας, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για τους υφιστάμενους αλλά και νέους συνεργάτες της.

Cisco

Η Cisco προχωρά  σε επένδυση προϋπολογισμού έως και 12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη.

Amazon

Σε επένδυση της Amazon Web Services για τη δημιουργία μιας τοποθεσίας Amazon Cloud Front Edge στην Αθήνα, η οποία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services προχωρεί ο αμερικανικός κολοσσός λιανικού εμπορίου.

eBay

Και η eBay, όμως, ήρθε στην Αθήνα, καθιστώντας την ελληνική πρωτεύουσα την πρώτη παγκοσμίως που υποδέχεται το πρόγραμμα eBay Accor Revival. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει ήδη τρέξει σε 15 χώρες και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 500 ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την επιτυχία τους στις διεθνείς πωλήσεις.

Pfizer

Θέμα ολίγου διαστήματος  είναι η υπογραφή των μισθωτηρίων συμβάσεων της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer με την ιδιοκτησία επιλεγμένου ακινήτου στη Θεσσαλονίκη (2.200 τ.μ. γραφείων) όπου και θα αναπτυχθεί επένδυση για τη δημιουργία digital hub.

Tesla

Επένδυση για τους ταχυφορτιστές της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάει η εταιρεία. Αφορά τον «ηλεκτρικό άξονα» με αφετηρία την Πορτογαλία, συνέχεια σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα με κατάληξη στην Τουρκία.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ