Εντονη ανησυχία στην αγορά για την ακατάσχετη κυβερνητική παροχολογία μετά την… έξοδο

Εντονη ανησυχία στην αγορά αλλά και σε ευρύτερους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους προκαλούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για παροχές και αντιστροφής ψηφισμένων μέτρων.

Η ανησυχία αυτή επιτείνεται από το γεγονός ότι τα capital controls παραμένουν, παρά την έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά και από το ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις δεν έχουν μηδενιστεί όπως προβλεπόταν.

Πέρα από τα capital controls η άρση των οποίων μετατίθεται για το 2019 η κυβέρνηση αθέτησε και την υπόσχεση να μηδενίσει τα φέσια του κράτους προς την αγορά.

Έτσι μετά την εκταμίευση και της τελευταίας δόσης από το τρίτο μνημόνιο ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που θα έπρεπε κανονικά να είχε επιτευχθεί πριν την έξοδο από το πρόγραμμα μετατίθεται για αργότερα και εντάσσεται στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης από τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο διατέθηκαν στην αγορά μόλις 75 εκατ. ευρώ από τα 2 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο, ενώ στην πραγματική οικονομία έφτασαν μόλις 2,5 εκατ. ευρώ.

[more]

Η δήλωση Τζανακόπουλου

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για το κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. Ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε κατηγορηματικός λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κύκλος των μέτρων έχει κλείσει. Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε».

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτημα για τις συντάξεις σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πρόσθεσε: «Αυτό λοιπόν που μπορώ να σας πω με το μέτωπο των συντάξεων είναι -και εκεί θα μείνω- ότι αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο για να πιαστεί το 3,5% που έχουμε ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν συμβαδίζουν για την ώρα με ορισμένα από τα μηνύματα που καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την υποδοχή που θα μπορούσε να γνωρίσει μία μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης για τις συντάξεις τόσο από τα κράτη-μέλη του Eurogroup όσο και από τις αγορές.

Γνώστης των κινδύνων αυτών είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος ο οποίος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη.

Αμφότεροι φέρονται να τάσσονται υπέρ της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς που θα αρχίσουν στις 10 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Νοέμβριο, λίγο πριν την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 που θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή.

Και ο Πετρόπουλος

Εν τω μεταξύ μετά τις υποσχέσεις για προσλήψεις στο Δημόσιο από την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος άνοιξε τη βεντάλια πέρα από τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό μιλώντας για ένα ευρύτερο πακέτο παροχών: «Εκλείπει πλέον ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ απαίτησε να προχωρήσουμε στις μειώσεις. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξετάζουν τα αποτελέσματα αυτά σε μία τέτοια κατεύθυνση. Όχι μόνο για τη μείωση των συντάξεων, να μην επέλθει, αλλά και για την αύξηση παροχών» τόνισε ο υφυπουργός.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στη στήριξη από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που είναι ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει αφήσει με δηλώσεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις.

Χθες ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η Ελλάδα πραγματοποίησε 450 μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι τώρα σε θέση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει πλεονάσματα και να έχει εκ νέου ανάπτυξη το 2019».

Ωστόσο η στήριξη Μοσκοβισί δεν αρκεί καθώς τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει το Eurogroup όπου κυριαρχούν τα κράτη-μέλη και φυσικά τον τόνο δίνει η Γερμανία.

Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή